Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Wartość tlenu
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok, 5 miesięcy temu przez Ptah.
-
AutorWpisy
-
-
25 grudnia 2020 o 18:45 #62549Dariusz91Uczestnik
Dzień dobry,
proszę o poradę. Użytkuje piec HT One 15kW i mam problem z gromadzeniem się skawalonego popiołu jakby sadzy na ściankach w miejscu gdzie gromadzi się popiół. Ze wstępnie zebranych informacji wiem ze jest to związane ze złymi ustawieniami nadmuchu. Dokładnie wczoraj obczyscilem te ścianki oraz wybrałem popiół za okienkiem rewizyjnym. Dodam ze cały czas po montażu pieca mam wartość tlenu na pulpicie 0% i tez nie wiem jak to zmienić. Ogólnie piec działa dobrze, ogrzewanie grzejnikowe, CWU, wszystko nagrzewane okej. Od czego może brać się ten nagar na ściankach ? -
25 grudnia 2020 o 20:41 #62564Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Czy masz sondę lambda?
Jeżeli nie to zignoruj to wskazanie.Na początek zrób przeważenie podawania i Wprowadź poprawna wydajność podajnika.
Możliwe, że masz za dużo mocy.
-
25 grudnia 2020 o 20:52 #62563Dariusz91Uczestnik
Mam sondę lambda.
Wczoraj zrobiłem właśnie przewazenie pelletu. Kiepskiego „fachowca” z polecenia miałem do montażu pieca, nie zrobił przeważenia pelletu na początku i tak latem było w porządku, zima zaczął się zbierać nagar. Pellet to Gold Pellets z Pisza, wiec nie jest zły. W ustawieniach było zapisane 15.5kg/h mi wyszło 14.1kg/h co już zmieniłem, wartość kaloryczna była w porządku. Piec chodzi dobę po tym korygowaniu, chce poczekać do jutra i wtedy go zatrzymać i zobaczyć jak wyglada miejsce na popiół. Ale martwi mnie ten tlen podczas pracy cały czas jest 0% a serwis mówi ze koło 8% powinno byc -
25 grudnia 2020 o 23:17 #62562Mateusz ŻurekUczestnik
Mam sondę lambda.
Wczoraj zrobiłem właśnie przewazenie pelletu. Kiepskiego „fachowca” z polecenia miałem do montażu pieca, nie zrobił przeważenia pelletu na początku i tak latem było w porządku, zima zaczął się zbierać nagar. Pellet to Gold Pellets z Pisza, wiec nie jest zły. W ustawieniach było zapisane 15.5kg/h mi wyszło 14.1kg/h co już zmieniłem, wartość kaloryczna była w porządku. Piec chodzi dobę po tym korygowaniu, chce poczekać do jutra i wtedy go zatrzymać i zobaczyć jak wyglada miejsce na popiół. Ale martwi mnie ten tlen podczas pracy cały czas jest 0% a serwis mówi ze koło 8% powinno byc14 kg/h to też nie perfekcyjny ten Pellet.
Co do sondy.
Niestety nie wiem.
Sprawdziłbym czy jest włączona w sterowniku. Prawdopodobnie gdzieś w ustawieniach związanychh z nadmuchem.
Podpięcie powinno być w porządku. To raczej robił producent. -
25 grudnia 2020 o 23:47 #62561SERWISUczestnik
Po pierwsze, to sonda ma osobną wtyczkę do gniazda sieciowego, zobacz czy na pewno została włożona do gniazda.
Po drugie czy to cos w popielniku nie przypomina przypadkiem stopionego plastiku? -
25 grudnia 2020 o 23:59 #62560Dariusz91Uczestnik
Wtyczka jest wpięta. To nie jest spalony plastik. Jakby skawalony zawilgocialy popiół w takich grudkach.W dłoniach się rozciera
-
26 grudnia 2020 o 01:56 #62559Mateusz ŻurekUczestnik
Wtyczka jest wpięta. To nie jest spalony plastik. Jakby skawalony zawilgocialy popiół w takich grudkach.W dłoniach się rozciera
Możesz nam przybliżyć jakie masz ustawienia?
Może piec chodzi z niska temperatura zadana i zaczyna ci się wytrącać wodą przy niskiej temperaturze Komory spalania.
-
26 grudnia 2020 o 02:05 #62558Dariusz91Uczestnik
Tak to wyglada. Jeżeli coś więcej jest potrzebne dajcie proszę znać -
26 grudnia 2020 o 12:56 #62557Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
W tym sterowniku nie ma zbyt wiele do ustawiania.
Zalecana temperatura zadana pieca to 70 stopni i histereza 15 stopni.Nadmuch mocy maksymalnej wygląda dziwnie (75%) ale u ciebie jest wyciąg a nie nadmuch więc to może być ok.
Poza tym nic więcej nie widzę.
-
26 grudnia 2020 o 13:44 #62556Dariusz91Uczestnik
Podniosę ta wartość kotła do 70 stopni. Dzieki za wszelka pomoc!
-
28 grudnia 2020 o 15:30 #62555SERWIS1Opiekun forum
Witam
Wskazanie tlenu zero może sugerować zabrudzenie sondy. Sonda jest umiejscowiona pod palnikiem w stalowym (koszyczku). Po otwarciu drzwi głównych zdejmujesz osłonę w prawym dolnym rogu i widzisz palnik. Pod palnikiem odkręcasz koszyczek i sprawdź czy sonda nie jest zatkana. Sondę może zablokować popiół z drugiej komory za popielnikiem – warto jednocześnie wyczyścić komorę i komorę spalania.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
7 lutego 2021 o 22:01 #62554Fenr1rUczestnik
W moim przypadku z takim samym kotłem, przy nadmuchu mocy maksymalnej 45% wartość tlenu była w okolicach 14%. Płomień w komorze był 'ostry, szybki, poszarpany’. Po zmianie nadmuchu przy mocy maksymalnej do 15% wartość tlenu zeszła na 8%. Płomień zrobił się bardziej 'miękki i łagodniejszy”.
Przy okazji pytanie do SERWISu – opcja wzrost obrotów dmuchawy – jak powinna być ustawiona i od czego zależy? Mam ustawione na 5% i mimo nadmuchu przy max mocy ustawionego na 15%, dmuchawa potrafi pracować np na 19%.
-
8 lutego 2021 o 15:25 #62553SERWISUczestnik
Jak pracuje podajnik, to następuje zamieszanie w komorze paleniskowej i zwiększone wydzielanie gazu.
Dlatego jest wzrost mocy dmuchawy w tym momencie.
-
21 grudnia 2021 o 17:43 #62552Janina WróblewskaUczestnik
Witam.Dlaczego na piecu pokazuje mi zerowa zawartosc tlenu w spalinach?
-
23 grudnia 2021 o 10:31 #62551SERWIS1Opiekun forum
Może być to kwestia braku tlenu w spalinach poprzez złe spalanie, zabrudzeniu wymiennika i tym samym złe spalanie z powodu braku przepływu spalin, zabrudzenia sondy lub awaria sondy.
-
15 maja 2023 o 16:55 #80788PtahUczestnik
Macie zdjęcie gdzie ta sonda jest? Nie widzę jej nigdzie, a nie widzę już, ikonki tlenu w piecu.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.