Niska temperatura powrotu

Strona główna Forum Pomoc techniczna Niska temperatura powrotu

Oglądasz 12 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
      gw9
      Uczestnik

witam

posiadam piec HT DUO NL sterownik 522 podłogówka i kilka grzejników cwu zawór 4 drożny sterowany sterownikiem  pieca.
      Problem polega na tym ze powrót jest zadany na 58 stopni a osiąga tylko 34  i oscyluje +- 2 stopnie i nie dochodzi do zadanej.
      Temperatura pieca 62 stopnie.
      Podczas poboru ciepła z pieca temperatura potrafi spaść o 10-15 stopni od zadanej co mnie nie dziwi trochę skoro powrót jest niski.
      Co może być przyczyna może cos jest zle ustawione w sterowniku bo on reguluje temperaturę powrotu przez zawór czy się mylę?

Markus
      Uczestnik

Trudno osiągnąć temperaturę powrotu na poziomie 58 C gdy zdana temperatura kotła jest 62 C. (minus histereza)
      Proszę spróbować podnieść temperaturę kotła np. do 70C i wtedy zaobserwować jak wygląda powrót.

gw9
      Uczestnik

A czy zawór 4 drożny nie służy do ochrony powrotu i nie powinien tak mieszać zeby nie puszczać zimnej wody na piec czy sie mylę? zadana jest 62 ale dobija do 68.  Zmieniłem ustawienia na zaworze z normalna podłogówka na normalne co i ponad 41 stopni sie pojawiło. Powrót pojawia się około 50 stopni kiedy załącza sie cwu jaki to związek ma nie wiem. Brak priorytetu cwu. Nawet jak podłogówka się wyłącza to i nie dobija powrót do zadanej temp.

Mateusz Żurek
      Uczestnik

Cześć, 
      Zawor 4d może służyć do ochrony powrotu ale musisz włączyć taką funkcję w sterowniku. 
      Tylko wtedy priorytet będzie miał powrót pieca a nie instalacja co. 

Jak masz pompę ochrony powrotu/przewałowa/kotłowa to ona służy do ochrony. 

Ale tak jak Markus pisał. 
      Przy zadanej 62 stopnie nie utrzymasz powrotu na poziomie 58 stopni.

Ja mam pompę kotłowa i jak pracuje 24/7 to potrafi utrzymać powrót około 4 stopnie poniżej temperatury zasilania ale to przy zadanej 70 i histerezie 15 stopni daje 51 stopni przy 55 stopniach zasilania. 

A, i pompy od podłogówki nie powinieneś wyłączać. Lepiej stosować obniżenie od termostatu. Wtedy też nie będzie co tak dużo przebijać zadaną.

gw9
      Uczestnik

Ustawiona na sterowniku pompa powrotu ale jej nie ma a zawór 4d w takim przypadku nie powinien właśnie sie otwierać tak żeby powrót był dogrzany?. Do czego służy ustawienie pompa wymiennika? Mam termostaty pokojowe i to ona po osiągnieciu zadanej temp wyłączają pompkę podłogówki. 

Mateusz Żurek
      Uczestnik

Ustawiona na sterowniku pompa powrotu ale jej nie ma a zawór 4d w takim przypadku nie powinien właśnie sie otwierać tak żeby powrót był dogrzany?. Do czego służy ustawienie pompa wymiennika? Mam termostaty pokojowe i to ona po osiągnieciu zadanej temp wyłączają pompkę podłogówki. 

Zawor 4d może do tego służyć ale musisz ten tryb włączyć w sterowniku. 
      Niestety nie wiem gdzie to dokładnie jest w ht TRONIC 900.

Do czego służy ustawienie pompa wymiennika?
      Z tego korzystasz jak masz wymiennik ciepła zamiast zaworu 4d.

Mam termostaty pokojowe i to ona po osiągnieciu zadanej temp wyłączają pompkę podłogówki. 
      Spróbuj na jakiś czas ustawić obniżenie zamiast wyłączenie pompy. Powinno także wpłynąć na temperaturę powrotu. 

gw9
      Uczestnik

opcje ma włączona na sterowniku. Nadal mnie to dziwi ze zawór nie aż tak obniża temp w stosunku do zadanej.

Mateusz Żurek
      Uczestnik

Nie wiem jak u ciebie Konfiguruje się ochronę powrotu ale u mnie po włączeniu ochrony na zaworze trzeba jeszcze ustawić % na jaki ma się przymknąć zawór oraz temperaturę poniżej której zawór się przymknie oraz histerezę. 

Jeżeli masz tak samo to ustawiony u ciebie % otwarcia zaworu może nie być wystarczający aby uzyskać zadana temperaturę. 

Możesz podać twoje ustawienia?
      Sprawdź też czy masz wprowadzony poprawny czas pełnego otwarcia zaworu. 

gw9
      Uczestnik

U mnie ustawienia powiązane z zaworem :
      Tryb pracy kotła- normalne CO
      Histereza – 5 
      Czas pracy zaworu 5 sek
      Czas pazury zaworu 20 sek
      Amplituda 3
      Tryb pompy kotła – pompa powrotu

Mateusz Żurek
      Uczestnik

U mnie ustawienia powiązane z zaworem :
      Tryb pracy kotła- normalne CO
      Histereza – 5 
      Czas pracy zaworu 5 sek
      Czas pazury zaworu 20 sek
      Amplituda 3
      Tryb pompy kotła – pompa powrotu

Nie wiem jak to jest w twoim sterowniku zrealizowane ale u mnie w instrukcji jest, że nie należy stosować pompy ochrony powrotu z ochroną na siłowniku zaworu 4d.
      Możliwe, że u ciebie ustawienie „Tryb pompy kotła – pompa powrotu” wyłącza ochronę powrotu na zaworze 4d.
      Skoro nie masz pompy to przełącz „Tryb pompy kotła” na WYŁĄCZONA.

Tylko jak rzuciłem okiem do instrukcji to w niej nie ma/nie znalazłem informacji o użyciu zaworu 4d do ochrony powrotu.
      Może tam nie ma takiej funkcji a ochrona zawsze powinna być realizowana za pomocą pompy kotła.

gw9
      Uczestnik

Występują tylko 2 opcje nie ma opcji wyłącz:
      1 pompa powrotu
      2 pompa wymiennika
      Czyli jak dobrze rozumie powinna być dodatkowa pompka do powrotu?
      a czy praca zaworu , pauzy oraz amplituda( do czego służy?)  jest ok?

Mateusz Żurek
      Uczestnik

Występują tylko 2 opcje nie ma opcji wyłącz:
      1 pompa powrotu
      2 pompa wymiennika

Tak. W instrukcji na stronie 4 są przykładowe schematy
      https://heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE%20A/ARCHIWUM/HT%20500_520_522_550.pdf

To najprawdopodobniej skonfiguruje jak ma się zachowywać zawór.
      Na podstawie instrukcji wyczytałem/wywnioskowałem tyle:
      AMPLITUDA ZAWOR : Maksymalny dopuszczalny wzrost temperatury zaworu
      CZAS PRACY ZAWOR : czas pracy zaworu w sytuacji kiedy temperatura jest przekroczona
      CZAS PAUZY ZAWOR : czas postoju zaworu przed kolejną akcją
      HISTEREZA ZAWOR : o ile może spaść lub przebić temperatura zaworu zanim zareaguje 

Zostaw ustawienia jakie masz chyba, że ci dużo przebija temperaturę na zaworze. Ale zmiany tutaj to czyste zgadywanie na podstawie zachowania twojej instalacji.

SERWIS
      Uczestnik

Jeżeli nie ma żadnej pompy, która to mogłaby wymusić ruch na krótkim obiegu, pomiędzy zaworem a kotłem to są małe szanse, aby powrót się wygrzał.
      Niestety taki jest mankament robienia ochrony powrotu zaworem czterodrogowym. Regulujesz temperaturę czynnika grzewczego, ale powrotu nie da się….

Oglądasz 12 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.