DasPell 15 problemy z rozpalaniem

Strona główna Forum Pomoc techniczna DasPell 15 problemy z rozpalaniem

Oglądasz 7 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #79789
      Andrzej Lica
      Uczestnik

      Witam,

      w ostatnich tygodniach pojawiły się częstsze problemy z rozpalaniem (zdarzało się wcześniej ale incydentalnie). Czasem jest to raz na tydzień a czasem 1-2 razy dziennie. Problem wystąpił na 2 różnych pelletach oraz na świeżo wyczyszczonym palniku. Pellet jest podawany do rozpalania bo sprawdzałem. Widać, że grzałka grzeje bo jest czerwono i pelet dymi. Na co zwrócić uwagę? Czy może czas na wymianę grzałki?

    • #79802
      SERWIS1
      Uczestnik

      Warto sprawdzić czy pellet zasłania otwór od zapalarki. Jeżeli w palniku widoczna jest rozżarzona zapalarka to znaczy że dawka do rozpalania jest za mała – warto ją zwiększyć o 10-15%.

      Grzałka będzie do wymiany, gdy nie będzie się nagrzewała. Jeżeli palenisko oraz otwór od zapalarki będą regularnie czyszczone to nie powinna się spalić.

    • #79806
      Andrzej Lica
      Uczestnik

      Jeśli chodzi o ilość pelletu to wydaje się wystarczająca – cały otwór od zapalarki się zasypuje. Nie wiem jednak w jaki sposób zwiększyć dawkę/czas podawania. Wchodząc w ustawienia serwisowe w „Rozpalanie” nic jednak nie mogę zmienić. Poniżej sztywne nastawy:

      czas testu zapłonu 30sek

      czas podawania 30sek

      detekcja płomienia 20%

      nadmuch rozpalania 32%

      czas rozpalania 6 min

      czas rozgrzewania zapalarki 20sek

    • #79809
      Patrol
      Uczestnik

      chodzi o zmianę tego parametru:

      <span style=”color: #898989; font-family: 'Open Sans’, sans-serif; font-size: 14px;”>czas podawania 30sek</span>

      jaką masz obecnie wydajność podajnika ?

    • #79812
      Andrzej Lica
      Uczestnik

      Jeśli chodzi o czas podawania to 30sek ale nie mogę nijak go zmienić.

    • #79815
      Patrol
      Uczestnik

      Nie, wydajność podawania jest kg/h (wynik z przeważenia potrzebny)

    • #79816
      Andrzej Lica
      Uczestnik

      Znalazłem w ustawieniach 9,9kg/h ale nie wiem czy to jest to. Na pewno tego też nie da rady zmienić.

    • #79817
      Mateusz Żurek
      Uczestnik

      Cześć,

      A który masz sterownik?

      Ustawienie czasu podawania do rozpalania czy wydajności podajnika jest w menu serwisowym. Przy wejściu trzeba podać kod. Jak go nie podasz to parametry będą tylko do odczytu.

      Wychodzi na to, że masz nie skonfigurowany piec.

      Trzeba zrobić przeważnie podawania i obliczyć wydajność podajnika i ja wprowadzić w sterowniku. Informacje jak to zrobić masz w instrukcji obsługi.

      Potem trzeba dostosować resztę ustawień.

      Masz problemy przy rozpalaniu ponieważ dawka paliwa jest za mała/duza. Wynika to z błędne podanej wydajności podajnika.

Oglądasz 7 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.