Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Wejście I4 w sterowniku HT-tronic 900
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 6 miesięcy temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
16 października 2021 o 00:14 #61890
Marek
UczestnikWitam serdecznie.
Opierając się na instrukcji HT-tronic 900 strona 32
Chciałem zapytać – wnioskując po innych wejściach termostatu, czy wejście I4 także jest to wejście, które można wyzwalać np. stykiem bezpotencjałowym z zewnętrz? Oraz jaki będzie skutek wyzwolenia tego wejścia – co zrobi kocioł? Zastanawiam się, czy można by użyć je do „awaryjnego” wygaszenia kotła w sytuacji gdy układ będzie pracował z UPS, a bateria będzie już na wyczerpaniu?
Pytam, bo w instrukcji nie znalazłem nic na temat tego wejścia, a po opisie funkcji wydedukowałem, że może się do tego nadać 🙂 Jeśli nie, to czy jest inna możliwość wygaszenia kotła zewnętrznym sygnałem?
Marek
Załączniki:
Musisz być zalogowany, aby uzyskać dostęp do załączonych plików.
-
18 października 2021 o 10:35 #61894
SERWIS1
Opiekun forumJest to wyjście STB (podłączony jest tam czujnik bimetaliczny do awaryjnego wykrywania wysokiej temperatury kotła).
Warto zamontować moduł internetowy HT tronic Connect – poprzez moduł można zmienić nastawy temperatur oraz załączyć/wyłączyć kocioł.
-
18 października 2021 o 13:56 #61893
Marek
UczestnikO ile kojarzę, to rolę czujnika STB pełni czujnik temperatury kotła i nie dostarczacie takiego (bimetalicznego) czujnika w standardzie, czy jestem w błędzie?
Mam zainstalowany moduł HT-Tronic Connect tylko niby w jaki sposób mogę wygasić za jego pomocą kocioł gdy bateria awaryjnego zasilania kotła będzie już na wyczerpaniu? Przecież nie będę miał z kotłem komunikacji jeśli tylko on pracuje w podtrzymaniu UPS. Poza tym to ma się stać w trybie „automatycznym”, gdy nawet nie będę wiedział, że w domu nie ma prądu. Chodzi mi o wygaszenie kotła w momencie słabej baterii zasilania awaryjnego – sygnał taki daje mi mój zasilacz (zwiera odpowiednie styki swojego przekaźnika).
-
19 października 2021 o 11:22 #61892
SERWIS1
Opiekun forumCzujnik temperatury kotła jest w jednej obudowie z czujnikiem bimetalicznym stb (dlatego jest taka duża średnica) – kabel składa się z 4 przewodów.
Ten sam sygnał można wpiąć w styki termostatu pokojowego (CO lub zaworu – zależnie od instalacji) oraz ustawić wyłączenie pompy od termostatu. Wyłączenie pompy od termostatu spowoduje szybkie osiągnięcie przez kocioł temperatury zadanej i wygaszanie.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.