Strona główna › Forum › Kotły zasypowe › za dużo dymu
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat, 11 miesięcy temu przez jankes.
-
AutorWpisy
-
-
6 marca 2012 o 21:01 #60114juli74Uczestnik
Witam mam problem od 3 dni z paleniem w kotle Q PLUS , to znaczy w czasie rozpalania się , a nawet i później , przez zamknięte drzwiczki zasypowe wydostaje się dym :/ , dodam że piec jest generalnie wyczyszczony , komin także bo był nawet kominiarz , mam ten piec od września zeszłego roku i nie miałam nigdy takiego problemu
-
6 marca 2012 o 22:32 #60124SERWISUczestnik
Witam
Sprawdź, czy przypadkiem nie masz zamkniętej całkowicie przysłony na dmuchawie lub czy masz dopływ świeżego powietrza do kotłowni.
Pozdrawiam
-
11 marca 2012 o 02:13 #60123juli74Uczestnik
przysłona nie jest zamknięta całkowicie , dopływ powietrza jest okej , po telefonie do serwisu ustawiłam kocioł tak jak mi radzili czyli obroty minimalne na 1 a maksymalne na 2 , przez pierwsze 2 godziny chodził idealnie ale po osiągnięciu temp. 42 st. ( zadana jest ustawiona na 65 ) znów zaczął wydostawać się dym przez dwa otwory pod drzwiczkami zasypowymi 🙁 i zatrzymał sie na temp skacząc 41-42 co jakiś czas racząc kotłownie pięknymi smugami dymu . co jeszcze może być przyczyną ???
-
12 marca 2012 o 12:22 #60122SERWISUczestnik
Witam
Jesteś posiadaczem kotła, który kiedyś miał wycięcia pod środkowymi drzwiami. Niestety w wielu przypadkach, gdy ciąg kominowy był za słaby lub słabe było napowietrzanie kotłowni otworami tymi zamiast zasysać powietrze do dopalania wywalało nimi dym.
W związku z tym proponuję, abyś zakleił te otwory sylikonem lub popracuj nad poprawieniem ciągu kominowego lub lepszym napowietrzeniem kotłowni.Pozdrawiam
-
12 marca 2012 o 20:00 #60121juli74Uczestnik
Gotowe 😀 , oczywiście nie zalepiłam tych otworów , załatwiłam jeszcze raz wizytę kominiarza , który zajął się konkretnie kominem i teraz piec działa idealnie , dziekuję bardzo za pomoc ( przydała się )
-
12 marca 2012 o 20:32 #60120SERWISUczestnik
Witam
A ja cieszę się że ponownie mogłem się do czegoś przydać.
Ach, przepraszam Cię, że odruchowo zrobiłem Ci zmianę płci, większość naszych użytkowników to mężczyźni, rzadko mam na forach użytkowniczki naszych urządzeń.Pozdrawiam
-
12 marca 2012 o 22:28 #60119juli74Uczestnik
Nie ma za co , musicie się przyzwyczaić do obecności płci przeciwnej , wasze kotły to perełki , palę tyle czasu w nim i oprócz incydentu z kominem nie miałam jeszcze żadnych kłopotów , rozpala się szybko i łatwo , ciepło utrzymuje się idealnie , taki kocioł dla pań 😀
Pozdrawiam
-
27 grudnia 2013 o 16:04 #60118jankesUczestnik
Piec Q Plus 25
Tez u siebie od czasu do czasu mam z tym problem.
Te rozwiązanie z tym dziurami nie było za dobre.
Czy można je faktycznie zalepić silikonem lub wymienić na inne drzwi? -
27 grudnia 2013 o 23:26 #60117juli74Uczestnik
ja bym ich nie zalepiała od tamtego czasu nie mam więcej problemu z tymi otworami , po prostu pilnuję żeby komin był czyszczony , a te otwory się przydają : jak jest niskie ciśnienie to otwieram w piwnicy okienko i piec pali ja ta lala
-
29 grudnia 2013 o 08:59 #60116jankesUczestnik
Dzięki za info Juli74. Po przeczyszczeniu pieca/czopucha juz jest lepiej.
Przysłoniłem też dmuchawę i zmniejszyłem obroty maks dmuchawy.
Zad dużo powietrza leciało i dym nie nadążał .
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.