Strona główna › Forum › Kotły zasypowe › odpowietrzenie kotła
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat, 8 miesięcy temu przez
SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
31 sierpnia 2012 o 23:48 #60053
mirecki
UczestnikPosiadam kocioł Q Hit Plus 7 kW.zapowietrza się system strasznie. W związku z tym mam pytanie czy ta zaślepka z prawej strony na wysokości drzwiczek to służy do zamontowania odpowietrznika? W żadnej instrukcji nie pisze do czego to służy.Coś więcej o samej instalacji.Mieszkanie 55 m,trzy grzejniki jedna drabinka w łazience,bojler dwu płaszczowy 80 l,dwa obwody podłogowe i to wszystko.Po rozpaleniu po około 30 min.temp. 85 st. a kaloryfery zimne woda w systemie jest ,grzejniki odpowietrzone.Myślę że w piecu zrobiła się poduszka powietrzna.Proszę o poradę .
-
1 września 2012 o 20:22 #60059
SERWIS
UczestnikWitam
Napisz mi na jakiej wysokości masz naczynie wzbiorcze i w którym miejscu na instalacji masz założoną pompę obiegową.
Otwór z boku jest do podłączenia miarkownika ciągu i odpowietrznik w tym miejscu nie zdałby egzaminu.Pozdrawiam
-
1 września 2012 o 23:16 #60058
mirecki
UczestnikPompa obiegowa jest na wyjściu na bajpasie a naczynie wzbiorcze jest na wysokości równej bojlerowi.Dziś był „fachowiec „i sam stwierdził że naczynie jest trochę za nisko a przyczyna zapowietrzenia to odpowietrzniki automatyczne.Wymienił na ręczne i poszło ale w płaszczu bojlera jest trochę nadal powietrza.
-
2 września 2012 o 14:49 #60057
SERWIS
UczestnikWitam
Jest to dla mnie trochę dziwne. Z reguły zapowietrza się instalacja a nie sam kocioł.
Króciec zasilający jest na samej górze i nie wiem, jaka mogłaby być przyczyna blokowania powietrza w kotle.
Rzeczywiście czasami zdarzało się, że odpowietrzniki były zamontowane tak w stosunku do pompy, że powodowała ona zasysanie powietrza przez odpowietrzniki i działo się to przy bardzo małym słupie wody.
Jak będziesz po przeróbkach to napisz czy problemy ustąpiły.Pozdrawiam
-
7 września 2012 o 22:05 #60056
Karo
UczestnikCiekawa opinia z forum info-ogrzewanie:
„(…) piec musi być tak ustawiuony żeby odpowietrzał się sam podczas napełniania. Jeżeli wyjście z pieca jest w tylnej części kotła u góry to piec powinien być pochylony do przodu jeżeli w przedniej to na odwrót w przeciwnym razie w piecu zawsze zostanie powietrze.”
http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8948-czujnik-spalin-problem/
-
12 września 2012 o 00:24 #60055
SERWIS
UczestnikWitam
Tak, jest trochę prawdy w tym, co piszą o odpowietrzaniu, jednak w naszym przypadku nie jest to aż tak konieczne.
Napisz, czy udało Ci się uporać z problemami, będzie to też wiadomość dla innych użytkowników.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.