Strona główna › Forum › Kotły zasypowe › pomoc
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 11 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
5 listopada 2012 o 23:31 #59977ŚwiatłowskiUczestnik
Witam
Proszę o pomoc posiadam piec Heiztechnik Q HIT PLUS 20 COMFORT z regulatorem pracy HT 400 Problem mam z zaworem czterodrożnym nastawy na regulatorze mam 36 stopni gdy piec jest zimny zawór jest otwarty a po osiągnięciu nastawionej temperatury czyli 36 zawór się zamyka nie wiem czy kable są źle podłączone proszę o pomoc ewentualnie opis jak mam te kable podpiąć. I 2 problem piec nie chce mi złapać temperatury po rozpaleniu i wrzuceniu wiaderka węgla piec nie chce osiągnąć temperatury jaka ma nastawiona czyli 64 stopnie jak uchylę dolne drzwiczki od popielnika złapie mi temperaturę
Pozdrawiam Grzegorz -
6 listopada 2012 o 15:57 #59985SERWISUczestnik
Witam
Sprawdź, czy masz wyłączoną funkcję termostatu pokojowego.
Z reguły jak w rz€cisz wiaderko na żar to następuje dławienie. Dobrze jednak jest gdy kocioł powoli osiąga temperaturę, bo mniej spala i dłużej trzyma żar. Gdy otworzysz drzwi popielnicowe to rzeczywiście szybciej się rozpali ale trudniej później zapanować nad paleniem.Pozdrawiam
-
6 listopada 2012 o 19:43 #59984ŚwiatłowskiUczestnik
Witam
funkcję termostatu pokojowego mam wyłączona a ja jestem laikiem bo dopiero mam piec od 2 m-c niby go ustawiali i ci ci go montowali i pan z serwisu i nie działa dobrze ten zawór zamiast otwierać po osiagniecu tem. to go zamyka -
7 listopada 2012 o 00:10 #59983SERWISUczestnik
Aby sprawdzić, czy Twój sposób rozumowania jest prawidłowy należy sprawdzić podłączenie zaworu.
Kabel napędu posiada trzy przewody. Niebieski jest podłączony prawidłowo, w związku z tym zamień dwa pozostałe przewody, prawdopodobnie mają one kolor brązowy i czarny, ale ich kolor nie ma większego znaczenia. Od tych dwu przewodów zależy kiedy zawór się otwiera a kiedy zamyka.
Sprawdź i odpisz czy miałem rację.Pozdrawiam
-
7 listopada 2012 o 16:47 #59982ŚwiatłowskiUczestnik
Witam faktycznie przewody są niebieski czarny i brązowy i podpięcie jest następujące niebieski środek i brązowy z czarnym po bokach próbowałem przepinać i nie działało mi więc możne wina niebieskiego źle podłączonego ??? Pozdrawiam
-
7 listopada 2012 o 22:01 #59981SERWISUczestnik
Niebieski powinien być podłączony po literą W.
Jednak z tego co pisałeś to zawór się czasami otwiera i czasami zamyka, a to świadczyłoby o poprawnym podłączeniu przewodu niebieskiego jako wspólnego.Napisz mi jakie masz ustawione parametry w MENU ZAWÓR
Pozdrawiam
-
8 listopada 2012 o 22:27 #59980ŚwiatłowskiUczestnik
Witam oto te parametry:
tryb pracy zaworu-normalny co
Histereza zaworu-2°
Czas pracy zaworu-5 sek
Czas pauzy zaworu-20 sek
Amplituda zaworu-5°
Temperatura pokojowa zaworu-wyłączonyPiec nie pracuje od wczoraj a zawór jest 3/4 otwarty
jeśli zamknę zawór ręcznie piec szybko łapie temperaturę a jak go otworze to temperatura na piecu spada do 35-37 i ciężko żeby wyżej weszło przy otwartym zaworze
Pozdrawiam -
10 listopada 2012 o 01:07 #59979SERWISUczestnik
Witam
Z tego wszystkiego wynika że z ustawieniami i podłączeniem zaworu jest wszystko w porządku.
Napisz jakie masz ustawienia dmuchawy i w jaki sposób masz ustawioną przysłonę na dmuchawie.
Poza tym spróbuj palić od góry, czyli wyczyść kocioł, zasyp go paliwem i rozpal od góry, nie dosypuj. Tak rozpalony kocioł załapie moc i bez problemu się nagrzeje.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.