Witam
Problem jest następujący:
gotuje się woda w piecu i wyrzuca ją do naczynia. Od temperatury na piecu 70st woda zaczyna syczeć i pierwsze bąble pary idą w naczynie przelewowe. Mam problem przez to z nastawą bo większej niż 65st nie mogę zrobić i co za tym idzie w domu mam 18st.
naczynie wzbiorcze jest nad piecem pod sufitem w kotłowni a pompa jest na zasilaniu, jakieś 40cm od wyjścia zasilania z pieca i przed wymiennikiem płytowym. Pompa zasuwa na 3 biegu.
Nie wiem czy uda się uniknąć problemu. Masz bardzo niski słup wody.
Dla wszystkiego zaproponowałbym przeniesienie pompy na powrót i zmniejszenie jej wydatku na drugi bieg.
Przy małym ciśnieniu hydrostatycznym pompa wyciągając wodę z kotła wywołuje w nim prawie podciśnienie a to ułatwia bąbelkowanie nawet w niskich temperaturach.
Istnieje też ryzyko wejścia pompy w kawitację i w tym momencie ustanie przepływ wody tak, jakby pompa była zapowietrzona.
Jednakże są to tylko moje sugestie i należy je jeszcze z kimś skonsultować.
Masz rację…zauważyłem, że gdy woda w piecu bąbelkuje to nie słychać bąbli wydostających się do naczynia tylko tak jakby je pompa zaciągała. Raz przy porządnym bąblowaniu pompa bardzo dziwnie pracowała i miałem wrażenie że się zatrzymała i dopiero jak bąble porządnie ustały to po czasie wróciła do życia.
To wogóle bardzo krótki obieg wody z tym wymiennikiem i jeszcze na powrocie ten zawór 3drożny blokujący pracę pompy przy temp. poniżej 55 st C. Jak druga pompa rozładuje wymiennik z ciepła to zawór 3D się zamyka i pompa na obiegu pieca chyba mieli wodę zamiast pompować i wtedy zawór jest cały czas zamknięty mimo dużej już temp na wyjściu bo pompa nie nagrzewa wymiennika.
Ogólnie to porażka ciężko to wszystko rozbujać…
Autor
Wpisy
Oglądasz 4 odpowiedzi wątku
Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!