Strona główna › Forum › Kotły zasypowe › QPLUS 20 wybuchy
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 1 miesiąc temu przez matkie.
-
AutorWpisy
-
-
16 listopada 2011 o 00:53 #60263matkieUczestnik
Dzień dobry nie widziałem podobnych pytań więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Mam kocioł dobowy zasypowy QPLUS 2. Podczas zakładania C.O zrobiono mi zawór, który pozwala na grzanie samego zasobnika z wodą lub ogrzewanie mieszkania razem z zasobnikiem (bojler z wężownicą). Kiedy przyszła zima (ceny miału poszły we górę a spalam około 9 ton rocznie więc wpadłem na pomysł, że kiedy nikogo nie ma w domu to ogrzewamy wodę ( okolo 8 do 10 godzin dziennie, gdy ktoś przychodzi przekręca zawór na ogrzewanie. Wszystko dziala bez zarzutu. Długość palenia znacznie się wydłużyła i spalanie miału spadło (jest rewelacja) tylko, że po przełączeniu na ogrzewanie gazy z miału się kumulują i jest potężny wybuch. Moje pytanie czy tak można robić?? Czy to groźne?? I czy można zainstalować coś aby była możliwość takiego zmiennego ogrzewania. Bardzo dziękuję za odpowiedz -
17 listopada 2011 o 13:54 #60279SERWISUczestnik
Witam
Wydaje mi się, że Twój sposób obsługi instalacji grzewczej nie jest najgorszy, jedynie trzeba się zastanowić, co byłoby, gdyby kocioł się zagotował a na grzejnikach nie mógłby się schłodzić. Masz automatykę, która obsługuje dwie niezależne pompy, osobna na ogrzewanie i osobna na cwu. Jeżeli nie masz instalacji grawitacyjnej to zamiast przełączania zaworu zmieniałbyś tylko tryb pracy cwu z zimy na lato.
Co do wybuchu, to spróbuj zwiększyć częstotliwość przedmuchów. Jednak nie przesadzaj z nimi żeby temperatura na kotle nie wzrastała nadmiernie.
Spróbuj też mocniej zmoczyć miał.Pozdrawiam
-
17 listopada 2011 o 20:28 #60278matkieUczestnik
Nie mam osobnej pompy do CWU. O zagotowaniu nie ma mowy. Jak palę tylko ,, na wodę” to maksymalnie temperatura wzrasta o 5 stopni. Miał mam mocno zmoczony. A co do częstotliwości przedmuchu masz jakieś sugestie?? Pytam czy ktoś miał taki problem i już ma sprawdzone ustawienie. Z góry dziękuję
-
17 listopada 2011 o 23:11 #60277SERWISUczestnik
a czy mógłbyś podać mi jakie masz ustawienia począwszy od mocy dmuchaw i czasów w przedmuchu.
pozdrawiam
-
19 listopada 2011 o 00:28 #60276matkieUczestnik
Mój piec Q PLUS 25 ( źle w temacie napisałem)
Dmuchawa WPA 120
Wydajność 265 m^3/h
Nastawa Co 55 stopni
Czas przedmuchu 7
Między przedmuchami 3
obroty minimalne 3
obroty maksymalne 7 -
19 listopada 2011 o 01:53 #60275SERWISUczestnik
Witam
Proponuję, abyś obroty minimalne ustawił na 1 a maksymalne na 5. Powinno to zmnieszyć moc kotła, przez co dłużej będzie się rozpalał i nie powinien strzelać.
Jeśli będzieszmógł to napisz o efektach.Pozdrawiam
-
24 listopada 2011 o 02:06 #60274matkieUczestnik
Niestety jest gorzej. Jeżeli przełączam grzanie na wodę na noc to po 10 godzinach przełączam na ogrzewanie centralne i przy obrotach 5 dochodzi do 4 potężnych strzałów. Czy może masz jakiś inny pomysł??
Miał jest moczony dzień wcześniej ( postać ciasta) uważam, że jest dobrej jakości. Kupuje na składach węgla oferowanym przez http://www.skladywegla.pl Co robić? -
24 listopada 2011 o 03:01 #60273czesterUczestnik
Witam mam pytanie jak rozpalasz w piecu metodą tradycyjną czy od góry.
pozdrawiam -
24 listopada 2011 o 14:26 #60272SERWISUczestnik
Witam Matkie!
Wydaje mi się, że ciężko będzie się tego pozbyć. Jedynym rozwiązaniem jest jednoczesne grzanie cwu i co choćby w niewielkim stopniu.
Jeżeli kocioł przez np. osiem godzin idzie w bardzo niskim obciążeniu (praktycznie nie pali się) i w pewnym momencie występuje zapotrzebowanie ciepła, dmuchawa włącza się z dużą mocą i w chwili pojawienia się pierwszego płomienia dochodzi do detonacji.
Proponuję, abyś zrobił tak jak należy, czyli osobną pompę na cwu, osobną pompę na co. i zawór mieszający na co.
Będziesz wtedy grzał pomieszczenia bez przerwy, ale bardzo niskim parametrem nie przegrzewając ich, a kocioł będzie równomiernie obciążony.Pozdrawiam
-
24 listopada 2011 o 15:08 #60271matkieUczestnik
Witam,
palę oczywiście od góry. Z tego co się orientuję nie ma pieców do palenia miałem od dołu. I nawet tak nie można!! -
24 listopada 2011 o 15:11 #60270matkieUczestnik
Witam,
a czy palenie które ja stosuję jest ,,niebezpieczne” w sensie czy coś się może stać?? Bardzo dziękuję za próby rozwiązania problemu
pozdrawiam -
24 listopada 2011 o 16:00 #60269SERWISUczestnik
Teoretycznie nic nie powinno się wydarzyć. Jedyny problem to taki, że jest to mało komfortowe.
Im większe zapotrzebowanie ciepła będziesz posiadał i częściej kocioł pracował będzie na potrzeby ogrzewania tym problem ten będzie mniejszy.Pozdrawiam
-
24 listopada 2011 o 23:51 #60268czesterUczestnik
Witam posiadam piec Q HIT PLUS20 KW i palę miałem nie mam takich problemów jak ty kolego.U mnie nastawy wyglądają następująco:Ustawiam teperaturę pracy kotła na 60 stopni przedmuch co 5 minut na 20 sekund,przy rozpalaniu obroty minimalne na 1 a maksymalne na 5.Jak już piec osiągnie tęperature 60 stopni to ustawiam obroty maksymalne na 2 i wszystko buja się wspaniale.Przy pełnym załadunku pieca trzyma mi 21 godzin.
Pozdrawiam
-
28 listopada 2011 o 23:32 #60267matkieUczestnik
Dzięki kolego sprawdzę te ustawienia. Jeżeli palę tylko na centrale ogrzewanie to NIGDY mi nie strzela tylko jak na noc przełączam na zasobnik ciepła i wtedy na centralne to tylko wtedy strzela. Czy Ty też przełączasz??
-
30 listopada 2011 o 00:29 #60266czesterUczestnik
Witam ja mam cały czas podłączony zasobnik,i niema żadnych problemów.Napisz czy próbowałeś ustawień takich jak ja pisałem.
Pozdrawiam -
30 listopada 2011 o 21:03 #60265matkieUczestnik
Witam,
próbowałem jednak wybuchy są nadal. Ja też mam podłączony cały czas zasobnik. Przełączam palenie na sam zasobnik w celu wydłużenia palenia ( zazwyczaj na noc) dzięki temu palenie wydłuża mi się z 23- 24 godzin do nawet 35. Takie przestawianie ma charakter czysto oszczędnościowy. Myślę, że jeżeli piec po 8 godzinach pracy się oziębia i przełączam go na centralne to niestety musi sobie strzelić nie ma innej rady. ALe dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.