Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Q BIO DUO 17 KW Nie mogę osiągnąć żądanej temp na
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 11 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
27 listopada 2011 o 17:04 #77517MarekUczestnik
Witam Wszystkich.
Podłączono mi piec odpalono. Wszystkie grzejniki mam otwarte i podłogówkę. To jest pierwsze grzanie w nowym domu. Nie mogge osiągnąć żądanej temperatury na piecu paląc owsem. Czy jest to wina ze mury są nie nagrzane?? Czy pieca?? -
29 listopada 2011 o 04:26 #77525SERWISUczestnik
Witam
Podaj mi proszę jakie masz ustawienia w menu użytkownika i ile masz metrów do ogrzania.
Pozdrawiam
-
30 listopada 2011 o 01:13 #77524MarekUczestnik
Witam powierzchnia do ogrzania 110 m2
Czas pauzy podawania 35 s
czas podawania 10 s
obroty dmuchawy 3
osłona dmuchawy otwarta na 1 cm
dmuchawa wpa 06
pale owsem
Wszystkie grzejniki (7 szt)otwarte na ful i podłogówka ustawiona na 45 stopni( 5 0bwodów). -
30 listopada 2011 o 16:36 #77523SERWISUczestnik
Witam
Wydaje mi się, że Twoje ustawienia są dość poprawne poza temperaturą na podłogówkę. Albo masz nowy i wyziębiony dom albo w domu masz saunę. Nie polecam dawania na podłogówkę temperatury wyższej niż 37 stopni dla dużych mrozów na zewnątrz.
Jeżeli kocioł dalej nie będzie osiągał temperatury to skróć pauzę podawania o 5 do 10 sekund zwiększając nieznacznie obroty dmuchawy.Pozdrawiam
-
30 listopada 2011 o 19:49 #77522MarekUczestnik
To jest nowy dom, podłogówka jest letnia gdyż podłoga widocznie nie jest nagrzana. Sauny w domu nie ma własnie jest ciepło ale nie gorąco. (Znajomi w piecu maja Jeszcze deflektor możne to by pomogło?? czy jest zbędne) proszę mi powiedzieć czy na tym palniku mogę grzać samym ekogroszkiem i jak mogę ewentualnie rozpalić drzewem (co włączyć a co wyłączyć)
-
1 grudnia 2011 o 00:00 #77521SERWISUczestnik
Powinieneś sprawdzić, czy Twój palnik jest żeliwny czy stalowy. Jeżeli masz żeliwny, to bez problemu możesz palić węglem, jeśli jednak masz stalowy to węgla możesz używać jako domieszki w ilości około 20%.
Piszesz, że masz nowy dom. Ja sugerowałbym, abyś pozostawił ustawienia, jakie masz w tej chwili i z dnia na dzień temperatura w pomieszczeniu i na kotle powinna zacząć się podnosić lub dosyp do owsa węgiel w niewielkiej ilości.Pozdrawiam
-
1 grudnia 2011 o 17:18 #77520MarekUczestnik
Osiągnąłem już temperaturę tylko ze nie wytrzymuje 10 min aby podtrzymanie się załączyło. po ok 6 min spada temp o te 2-3 stopnie i trochę musi czasu minąć aby znowu nabił przez co idzie troszku dużo tego owsa, ale mam nadzieje ze jak budynek będzie sie nagrzewał to ten czas się będzie wydłużał
-
2 grudnia 2011 o 00:26 #77519SERWISUczestnik
Oczywiście że tak.
Palisz tyle, ile ciepła potrzebuje Twój budynek.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.