Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Piec ECO DUO 25 KW
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 10 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
1 grudnia 2011 o 03:09 #77479AndreasUczestnik
Witam mam od miesiąca piec ale od paru dni chcę ogrzać całość.Jedna pompa 125 m druga 50 m i teraz włączyłem resztę pokoi około 100 m i klapa.Piec nastawiony na 65 stopni nie może przekroczyć 42 stopni a jeszcze nie ma temperatury ujemnej.
Nastawienia;
Czas pauzy podt 40
Obroty dmuchawy podt 10
Czas dmuchawy podt 10
Krotna podawania 3
Czas oczekiwania 10
Obroty dmuchawy 1 -
1 grudnia 2011 o 10:07 #77487SERWISUczestnik
Witam
Musisz zmniejszyć czas pauzy podajnika w celu zwiększenia ilości paliwa, a co za tym idzie mocy kotła.
Proponuję następujące nastawy:
Czas pauzy podawania 30
Obroty dmuchawy 2
Czas oczekiwania 10
Krotność podawania 3
Czas dmuchawy w podtrzymaniu 10
Obroty dmuchawy w podtrzymaniu 1Jeżeli nie przepalałoby Ci węgla, to zwiększ obroty dmuchawy o jedną jednostkę lub w drugą stronę jeżeli miałbyś grudy szlaki.
Pozdrawiam
-
29 grudnia 2011 o 14:27 #77486AndreasUczestnik
Jest dobrze
Ale mam salę 200 m,którą szykuję na Sylwestra a mam wpiętą w ten układ.Wiem że w sumie to jest dużo.Ale jak jeszcze można zmienić ustawienie parametrów aby ogrzać całość w sumie przez trzy dni ,potem sala jest odłączona. -
29 grudnia 2011 o 14:39 #77485SERWISUczestnik
Witam
Jeżeli potrzebujesz dalszego zwiększenia mocy kotła musisz postępować jak dotychczas, czyli zwiększać ilość paliwa poprzez kolejne skrócenie czasu przerwy podawania o kilka sekund (około 5 sek.) i delikatne zwiększenie ilości powietrza o np. jedną jednostkę.
Powinno to spowodować dalsze zwiększenie mocy.
Jeżeli efekty będą niewystarczające to musisz postępować dalej tak jak opisałem.
Poniekąd sam zauważyłeś, że postępowanie w ten sposób daje pozytywne rezultaty.Pozdrawiam
-
29 grudnia 2011 o 16:14 #77484AndreasUczestnik
Dzięki i Szczęśliwego Nowego Roku
-
29 grudnia 2011 o 16:35 #77483SERWISUczestnik
Wzajemnie i zawsze służymy pomocą.
Pozdrawiam
-
2 lutego 2012 o 14:52 #77482AndreasUczestnik
Czas pauzy podawania 20
obroty dmuchawy 3.
Można dalej zmniejszać pauzę i zwiększać obroty aby uzyskać większą moc , czy też inne parametry w tym pomogą.
Pozdrawiam -
2 lutego 2012 o 23:48 #77481SERWISUczestnik
Witam
Tylko w taki sposób możesz zwiększać moc.
Jednak zakładając, że masz dobrej jakości węgiel to już w tej chwili masz ustawioną moc nominalną, czyli 25 kW.
Wychodzi na to że masz duże zapotrzebowanie ciepa.
W tym momencie nie zmniejszaj pauzy o zbyt wiele. Przy tak niskich czasach zmieniaj pauzę nie więcej niż dwie sekundy jednorazowo.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.