Witam,
Posiadam piec jak wyżej z podajnikiem szufladowym. i mam pytania:
– czy można gdzieś znaleźć instrukcję do tego podajnika?
– gdzie powinno zachodzić spalanie przy tym podajniku?
– jak często należy czyścić szufladę?
Dlaczego pytam, otóż mam następujące problemy:
1. po 1-2 dniach w szufladzie zbiera się popiół pelletowy (bez nagaru ale co dziwne, jakby zlepiony – pellet lava, suchy, temp pieca 65 stopni)
2. Przy zmniejszeniu czasu oczekiwania powyżej 10 minut, zaczyna rosnąć temp w podajniku, przy zmniejszeniu czasu poniżej 10 minut zbiera się więcej popiołu w szufladzie co sprawia że po pewnym czasie powietrze nie ma jak uchodzić i dym cofa się w stronę zbiornika pelletu.
3. Mam wrażenie, że dolne otwory szuflady nie mają wystarczającego wydmuchu, (podajnik jest czysty, regularnie odkręcam dolną pokrywę usuwając popiół) popiół zasypuje je i potem płomień zaczyna palić się w bok pieca co UWAGA: powoduje wydawanie przez piec dźwięków jak w czajniku na gazie. ,lekkie syczenie, piski itp, dodam że piec jest w dobrym stanie co stwierdził serwisant.
Przy czystej szufladzie piec pracuje bez zarzutu, ale czyszczenie szuflady co 2 dni jest wdg. mnie dziwne, bo to oznacza np brak możliwości wyjazdu na 3 dni… przy poprzednim podajniku zwykłym, nie było z tym najmniejszego problemu.
W krótą strone ustawiać piec?
Pozdrawiam,
Maciej