Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › zbyt wysoka temperatura pracy w podtrzymaniu
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 12 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
27 listopada 2012 o 22:34 #76516spiderUczestnik
Witam,
od miesiąca jestem użytkownikiem kotła Q EKO DUO 25 KW.Ustawienia sterownika zgodne z tymi,które podawane były we wcześniejszych wątkach. Sterownik współpracuje z termostatem pokojowym zaworu oraz z czujnikiem pogodowym. Przy dość wysokich temperaturach, jakie obecnie mamy na zewnątrz kocioł w większości czasu pracuje w podtrzymaniu. Zauważyłem, że temperatura kotła wzrasta nawet do 85 stopni, temp. zadana to 65 stopni. Proszę o informację, czy ta sytuacja jest normalna, czy powinienem zmienić któryś z parametrów. -
28 listopada 2012 o 01:59 #76532SERWISUczestnik
Witam
Jeśli możesz to sprawdź w jakim czasie kocioł podchodzi pod te 85 stopni, Musimy wiedzieć, czy jest to efekt przegrzania w trybie praca czy przegrzewanie na skutek wysokiej mocy w podtrzymaniu.
Napisz jak długo kocioł stoi w podtrzymaniu i czy palenisko się mocno zapada w podtrzymaniu.Pozdrawiam
-
28 listopada 2012 o 15:18 #76531spiderUczestnik
Witam ponownie,
w trybie pracy przy wyłączonych pompach i zamkniętym zaworze kocioł nagrzał się od 47 do 65 stopni w ciągu 13 min. Następnie będąc w podtrzymaniu w ciągu 30 min osiągnął temperaturę 81 stopni. Temperatura cały czas będzie rosła aż do momentu, gdy termostat pokojowy otworzy zawór i uruchomi pompę.Palenisko zapada się, jednak nie zbyt mocno.
-
28 listopada 2012 o 15:50 #76530spiderUczestnik
dodam jeszcze, że przysłonę dmuchawy mam prawie całkowicie zamknietą, może to jest powodem?
-
28 listopada 2012 o 17:18 #76529SERWISUczestnik
Witam
Dobrze byłoby, gdybyś podał mi dane z menu użytkownika.
Napisz mi jeszcze, jakiej średnicy i wysokości masz komin i czy kotłownia jest w piwnicy czy na parterze.Pozdrawiam
-
28 listopada 2012 o 17:42 #76528spiderUczestnik
Menu użytkownika:
czas pauzy 50 sek.
obroty dmuchawy (WPA 07)- 0Komin ma średnicę 200 cm i wysokość ok. 6,5 m. Kotłownia znajduje się na parterze
-
28 listopada 2012 o 18:16 #76527SERWISUczestnik
Napisz mi jeszcze, czy spala Ci cały węgiel. Według mnie na początek powinieneś podnieść obroty dmuchawy na 3
Pozdrawiam
-
28 listopada 2012 o 18:23 #76526spiderUczestnik
Węgiel spala się całkowicie, wręcz tworzą się spieki, dlatego obniżyłem obroty dmuchawy. W piecu nie zbiera się tez sadza.
-
29 listopada 2012 o 01:30 #76525SERWISUczestnik
Węgiel ten jest polskiego pochodzenia czy czeskiego. Napisz gdzie go nabyłeś?
Z Twego opisu pasuje mi jakby miał on dość niską kaloryczność.Pozdrawiam
-
29 listopada 2012 o 12:43 #76524spiderUczestnik
Mam rosyjski węgiel kamienny, kaloryczność ma podobno zbliżoną do polskiego, tylko większą spiekalność.
Mam kilka worków polskiego, więc go zasypie i zobaczę co się będzie działo. Napisz mi tylko proszę, czy zwiększyć obroty dmuchawy i czy otworzyć przesłonę dmuchawy. Sąsiad polecił mi by ją przymknąć, gdyż mieszkam na wzniesieniu i często wieją wiatry.
-
29 listopada 2012 o 13:51 #76523SERWISUczestnik
Witam
Twój sąsiad poniekąd ma rację, ale nie do końca.
Zalecałbym montaż kominowego przerywacza ciągu w celu stabilizacji podciśnienia w kominie, gdyż parametry komina będą Ci się ciągle zmieniać w zależności od aury.
Na tę chwilę zostaw przysłonę tak jak masz a jedynie zwiększ obroty na 3 tak jak pisałem wcześniej i spróbuj przepalić węglem polskim.
Rosyjski węgiel pochodzenia syberyjskiego jest pośredniej jakości węglem miedzy naszym kamiennym a brunatnym.
Większość kopalni węgla na Syberii to odkrywka.Pozdrawiam
-
5 grudnia 2012 o 16:40 #76522spiderUczestnik
Witam ponownie,
zakupiłem polski ekogroszek i faktycznie jest on dużo lepszy. Z dmuchawą miałeś rację, aby węgiel się wypalał całkowicie potrzebne są obroty dmuchawy – 2. Przy wcześniejszych ustawieniach węgiel nie dopalał się do końca.Problem przegrzewania kotła jednak pozostał. Zakupiłem więc regulator ciągu i w weekend zamontuję.Dam znać czy to pomoże. Narazie ratuję się otwartymi drzwiczkami od wyczystki i zauważyłem poprawę. Napisz tylko proszę jakie powinno być optymalne ciśnienie w kominie dla mojego kotła. W instrukcji wyczytałem, że min 18 Pa.
Dziękuję i pozdrawiam
-
6 grudnia 2012 o 01:44 #76521SERWISUczestnik
Witam
Na początek ustaw 15 Pa i schodź do 10 a powinieneś zauważyć efekt, zresztą już go zauważyłeś z tego co piszesz.
Pozdrawiam
-
12 grudnia 2012 o 14:12 #76520spiderUczestnik
Witam,
zamontowałem regulator ciągu i przyniosło to oczekiwany efekt. Kocioł pracuje teraz w zakresie temperatur od 55 do 70 stopni.Dziękuję więc za pomoc i cieszę się, że nabyłem kocioł Waszej firmy. Pozdrawiam
-
24 stycznia 2013 o 23:19 #76519spiderUczestnik
Witam ponownie,
ostatnio zmieniłem węgiel i zauważyłem, że w podtrzymaniu dość znacznie obniża mi się palenisko.
Skracanie czasu pauzy podajnika niewiele pomaga.
Proszę o sugestię, czy powinienem zmienić z 2 na 1 krotność podawanie, czy raczej próbować zmieniać parametry dmuchawy w podtrzymaniu? -
25 stycznia 2013 o 01:05 #76518SERWISUczestnik
Witam
Zmień krotność gdyż pauza ma wpływ jedynie na jakość spalania w trybie praca. Ustaw krotność na 1.
Nie tylko dmuchawa powoduje przepływ powietrza przez palnik. W podtrzymaniu duży wpływ ma ciąg kominowy.
Gdyby przy krotności 1 było zbyt dużo węgla w palniku to wtedy wydłuż czas oczekiwania na 15 minut.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.