Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Kawałki węgla w dmuchawie
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 8 miesięcy temu przez marjucha.
-
AutorWpisy
-
-
4 grudnia 2012 o 19:50 #76467awsebaUczestnik
Witam ostatnio za uwarzyłem odrobinki węgla w dmuchawie podczas pracy słychać je jak latają dodam że kanał powietrzny był czyszczony jaka może byś tego przyczyna .
-
5 grudnia 2012 o 22:53 #76476SERWISUczestnik
Witam
Jak długo posiadasz kocioł?
Pisząc o kanale powietrznym myślisz o komorze powietrznej palnika?
Odkręć dmuchawę i wyczyść ją bo mogą to być również kawałki odłupanego zbrylonego pyłu który narasta na łopatach wirnika.Pozdrawiam
-
6 grudnia 2012 o 00:42 #76475RafałuUczestnik
witam
ewentualnie może to być przyczyna przetartego kolana żeliwnego.ja przerabiałem niedawno ten temat u siebie w kotle.
pozdrawiam
-
6 grudnia 2012 o 00:57 #76474awsebaUczestnik
3 sezon sprawdzę tę kolano i przeczyszczę dmuchawę dzięki za szybką odpowiedz
-
6 grudnia 2012 o 01:27 #76473RafałuUczestnik
ja miałem kawałeczki węgla i praktycznie codziennie przez kilka dni musiałem codziennie czyścić dmuchawę.najpierw myślałem,że mam zawaloną całą komorę powietrzną wiec dobrałem się do wyczystki ale tam nie było tego zbyt wiele….więc po wygaszeniu kociołka zdjąłem palnik,retorę i udało mi się jakoś wyczuć palcem niedużą dziurkę.dla upewnienia zadzwoniłem na servis i moje przypuszczenia się potwierdziły.a kocioł też używam 3 sezon.na szczeście udało mi się to samemu zrobić…
pozdrawiam -
6 grudnia 2012 o 02:13 #76472SERWISUczestnik
Tak, przetarte kolano też może się zdarzyć niezwykle rzadko, ale jednak.
Pozdrawiam
-
8 grudnia 2012 o 22:04 #76471awsebaUczestnik
Witam sprawdziłem i kolano przetarte i ślimak tam gdzie tarł w kolano jest też z tarty jaka jest tego przyczyna zle zamontowany czy może zła eksploatacja ? Pozdrawiam
-
11 grudnia 2012 o 00:46 #76470SERWISUczestnik
Witam
Na odległość trudno ocenić przyczynę usterki.
Problemy takie zdarzają się niezwykle rzadko około jeden może dwa razy w roku.
Według mnie problemem mógł być nieprawidłowo wypoziomomwany podajnika ale nie chcę przesądzać.Pozdrawiam
-
31 grudnia 2012 o 21:09 #76469marjuchaUczestnik
Rafału napisał:
ja miałem kawałeczki węgla i praktycznie codziennie przez kilka dni musiałem codziennie czyścić dmuchawę.najpierw myślałem,że mam zawaloną całą komorę powietrzną wiec dobrałem się do wyczystki ale tam nie było tego zbyt wiele….więc po wygaszeniu kociołka zdjąłem palnik,retorę i udało mi się jakoś wyczuć palcem niedużą dziurkę.dla upewnienia zadzwoniłem na servis i moje przypuszczenia się potwierdziły.a kocioł też używam 3 sezon.na szczeście udało mi się to samemu zrobić…
pozdrawiamWitam.
Mógłbyś jakoś łopatologicznie wyjaśnić krok po kroku jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Też mam węgiel w dmuchawie i strasznie hałasuje, więc muszę tam zajrzeć, a pora roku nie bardzo pozwala na dłuższe wygaszenie pieca.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.