Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › JAKIE USTAWIENIA
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 11 miesięcy temu przez
SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
12 grudnia 2012 o 22:11 #76386
Rafału
UczestnikWitam.
Mam mały problem gdyż w domu na dole mam chłodno.Chciałbym podnieść temp.w salonie ale nie mogę sobie z tym poradzić.Nie mam podłogówki tylko same grzejniki.w całym domu jest ich 15 sztuk,domek nowy 3 letni,w salonie jest antresola i wiem o tym,że ciepło ucieka do góry ale chyba jest jakiś sposób żeby było cieplej.Dodam,że kocioł mam ustawiony na temp.60 stopni,czas pauzy 45s.obroty dmuchawy 0 i jest w trybie pracy normalny co,na instalacji zamontowany mam zawór trójdrożny który steruję ręcznie(mimo,że ma możliwość sterowania automatycznego) i mam go ustawiony na 4 ze skali od 0 do 10.za wszelkie info z góry dziękować
pozdrawiam Rafał -
13 grudnia 2012 o 01:57 #76392
SERWIS
UczestnikWitam
Musisz odkręcić zawór w celu zwiększenia temperatury czynnika grzewczego.
Niestety poskutkuje to przegrzewaniem pozostałych pomieszczeń i zwiększenie zużycia paliwa. Być może uda się uniknąć przegrzewania poprzez regulację głowicami na grzejnikach.Pozdrawiam
-
14 grudnia 2012 o 00:12 #76391
Rafału
UczestnikWitam
Dzięki za szybką odpowiedz za strony servisu 🙂 Liczę się z tym,że wzrosnie mi spalanie paliwa ale cóż…najważniejsze aby było cieplutko 🙂
Mam jeszcze jedno pytanie czy możliwe jest,że w zaworze trójdrożnym może zaciąć się tłoczek???nasunęła mi się ta myśl gdy wyłączyłem sterowanie zaworu z pogodowego co na normalny co,bo wcześniej jak miąłem sterowanie automatyczne to na termometrze za zaworem była niższa temp. niż była zadana a rura przed zaworem była bardzo gorąca…więc musi to być wina zaworu chyba??
czekam na odp.pozdrawiam Rafał
-
14 grudnia 2012 o 04:20 #76390
SERWIS
UczestnikWitam
Napisz jaka była zdana na zaworze i jakie było wskazanie czujnika zaworu na automatyce.
Nie słyszałem jeszcze aby zawór się zaciął.Pozdrawiam
-
15 grudnia 2012 o 13:24 #76389
Rafału
UczestnikWitam
Chodzi Ci kolego nast.zaworu???
Pozdrawiam
-
15 grudnia 2012 o 17:48 #76388
SERWIS
UczestnikTak chodziło mi o temperaturę zaworu.
Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.