Witam – od 2 miesięcy eksploatuję kocioł QPELLET DUO 25kw, który ogrzewa budynek 380m2 stan deweloperski. Generalnie z kotła jestem bardzo zadowolony ale mam kilka pytań eksploatacyjnych:
1) chciałbym sterować większą ilością mieszaczy – potrzebuję 4 szt.
2) czy do spalania pelletu 6mm i 8mm uzywa się takich samych nastwień?
Teoretycznie dla pelletu 8 mm powinieneś dołożyć śladowe ilości powietrza.
Jeśli idzie o dodatkowe mieszacze, to napisz jaki masz typ regulatora i czy istnieje konieczność komunikacji dodatkowych regulatorów mieszaczy ze sterownikiem kotłowym czy nie.
Jeśli nie to polecam nasz regulator HT tronic Z3D. Jest on bardzo łatwy w obsłudze, ma wyjście na pompę, zawór oraz wejścia temp. zaworu, temp. zewnętrznej i wejście termostatu pokojowego.
Dzięki za info. Rozumiem że powietrze powinienem dołożyć przez modyfikację parametrów FL … kocioł pracuje w trybie FL.
Co do sterownika to mam Ecomax800P i wiem że muszę dokupić moduł M … tylko że on nie zmieści się do standardowej obudowy więc trzeba dołożyć dodatkową obudowę i nie wiem jak komunikować moduł M z modułem głównym Ai B sterującym kotłem.
Dodatkowy moduł najlepiej zamontuj w oddzielnej skrzynce niedaleko mieszaczy i poproś przy zamówieniu o dłuższy przewód komunikacyjny.
Co do regulacji to rób to poprzez korektę nadmuchu w FL.
Czy moduł M (i inne) zamawia się u Was (Heitztechnik) czy u producenta sterowników (PLUM). Przy okazji sterowników to czy macie doświadczenie z pracą sterownika LAMBDA i kotłów QPELLET?
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!