Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › QPELLET 25kw – rózne średnice pelletu, wyposazenie
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 11 miesięcy temu przez
SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
2 stycznia 2013 o 15:21 #76208
michalxj
UczestnikWitam – od 2 miesięcy eksploatuję kocioł QPELLET DUO 25kw, który ogrzewa budynek 380m2 stan deweloperski. Generalnie z kotła jestem bardzo zadowolony ale mam kilka pytań eksploatacyjnych:
1) chciałbym sterować większą ilością mieszaczy – potrzebuję 4 szt.
2) czy do spalania pelletu 6mm i 8mm uzywa się takich samych nastwień?Pozdrawiam Michał
-
2 stycznia 2013 o 15:37 #76214
SERWIS
UczestnikWitam
Teoretycznie dla pelletu 8 mm powinieneś dołożyć śladowe ilości powietrza.
Jeśli idzie o dodatkowe mieszacze, to napisz jaki masz typ regulatora i czy istnieje konieczność komunikacji dodatkowych regulatorów mieszaczy ze sterownikiem kotłowym czy nie.
Jeśli nie to polecam nasz regulator HT tronic Z3D. Jest on bardzo łatwy w obsłudze, ma wyjście na pompę, zawór oraz wejścia temp. zaworu, temp. zewnętrznej i wejście termostatu pokojowego.Pozdrawiam
-
2 stycznia 2013 o 15:47 #76213
michalxj
UczestnikDzięki za info. Rozumiem że powietrze powinienem dołożyć przez modyfikację parametrów FL … kocioł pracuje w trybie FL.
Co do sterownika to mam Ecomax800P i wiem że muszę dokupić moduł M … tylko że on nie zmieści się do standardowej obudowy więc trzeba dołożyć dodatkową obudowę i nie wiem jak komunikować moduł M z modułem głównym Ai B sterującym kotłem.
Pozdrawiam M.
-
2 stycznia 2013 o 16:12 #76212
SERWIS
UczestnikDodatkowy moduł najlepiej zamontuj w oddzielnej skrzynce niedaleko mieszaczy i poproś przy zamówieniu o dłuższy przewód komunikacyjny.
Co do regulacji to rób to poprzez korektę nadmuchu w FL.Pozdrawiam
-
2 stycznia 2013 o 16:18 #76211
michalxj
UczestnikCzy moduł M (i inne) zamawia się u Was (Heitztechnik) czy u producenta sterowników (PLUM). Przy okazji sterowników to czy macie doświadczenie z pracą sterownika LAMBDA i kotłów QPELLET?
Pozdrawiam M.
-
2 stycznia 2013 o 22:42 #76210
SERWIS
UczestnikNie ma większego znaczenia, gdzie zamówisz ten moduł.
Wyślij zapytanie cenowe do nas i do producenta i kupisz tam gdzie będzie taniej.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.