Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Wyłączenie poszczególnych obwodów
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 1 miesiąc temu przez Anonim.
-
AutorWpisy
-
-
4 marca 2013 o 15:55 #76077sebastianek76Uczestnik
Witam,
Mam piec Q Eco Duo 25kW z 2011 r.. Do niego podłączone 3 obwody – C.O, podłogówka i oczywiście C.W.U. Ponieważ C.O. aktualnie nie potrzebuję, a chciałby jednak ogrzewać dom, to chcę pozostawić podłogówkę, a wyłączyć zasilanie C.O oraz CWU (z tym nie ma problemu w sterowniku). Czy jest możliwość całkowitego wyłączenia pompy C.O. jak dla CWU? Pompa podłogówki pracuje stale.
Pozdrawiam -
5 marca 2013 o 01:15 #76094SERWISUczestnik
Witam
Tak, można wyłączyć pompę co.
Jeżeli nie masz podłączonego termostatu pokojowego do wejścia termostatu pokojowego kotła, to ustaw w MENU TERMOSTATY włączony TERMOSTAT POKOJOWY KOTŁA.
Ustaw czas odłączenia pompy co na 0 minut i pompa włączy się dopiero w przypadku przegrzania kotła.Pozdrawiam
-
5 marca 2013 o 13:48 #76093sebastianek76Uczestnik
Witam,
Nie mam podłączonego termostatu pokojowego
Dziękuję za informację i zrobię wg sugestii
Pozdrawiam -
8 marca 2013 o 20:25 #76092sebastianek76Uczestnik
Witam,
Jeszcze jedno pytanie. Czy tryb pracy powinien być włączony na 1 czy pozostawiony na 0? Troszkę mi niedopala węgla w trybie 1 bo nie ma możliwości regulacji siły dmuchawy (dmuchawa chodzi mocniej na 1)
Algorytm mam na 2, bo temperatura kotła spada mi do 55 i dopiero piec reaguje i ciągnie w górę temp.
Poza tym czy pompa c.o. powinna włączyć się przy 63 stopniach (piec na 65) pomimo ustawień na czas odłączenia pompy na 0 min?
Pozdrawiam -
8 marca 2013 o 22:32 #76091SERWISUczestnik
Witam
Tryb pracy dmuchawy powinien być ustawiony na 0 tak, aby możliwa była regulacja obrotów dmuchawy a same obroty powinny być jak najmniejsze. W innym przypadku zniszczysz palnik a na takie zniszczenie niestety nie ma gwarancji.
Jeżeli czas odłączenia pompy ustawisz na 0 minut to pompa nie powinna się włączać przy aktywowanym termostacie pokojowym c.o. i rozwartych stykach termostatu pokojowego lub przy jego braku.Pozdrawiam
-
8 marca 2013 o 23:43 #76090sebastianek76Uczestnik
Witam,
Obroty dmuchawy są na minimalnych nastawach, mam prawie popiół więc tym się nie martwię.Czytałem posty na temat ilości powietrza i jego wpływ na żywotność. Jedynie pompa c.o., co ciekawe włączyła się w momencie kiedy przez przypadek wyłączyłem automatyczną kontrolę w sterowniku na sterowanie ręczne (tam chyba jest możliwość włączenia pompy), a potem włączyłem ponownie sterownik i pompa pochodziła jakąś 1 czy 2 min. Jutro sprawdzę kaloryfery czy są gorące.
Pozdrawiam -
8 marca 2013 o 23:45 #76089sebastianek76Uczestnik
Jak dobrze rozumiem termostat pokojowy kotła to to samo co termostat pokojowy c.o?
-
9 marca 2013 o 01:41 #76088SERWISUczestnik
Tak, termostat pokojowy kotła to termostat pokojowy c.o.
W trybie ręcznym pompa załącza się niezależnie od termostatu.Pozdrawiam
-
21 kwietnia 2013 o 20:19 #76087zientasUczestnik
a jak zrobić to samo jak mam podłączony termostat pokojowy.
mam obiegi:
grzejniki
podłogówka
cwuchcę wyłączyć grzejniki.
-
22 kwietnia 2013 o 13:38 #76086SERWISUczestnik
Witam
Obniż temperaturę na termostacie pokojowym na bardzo niską tak, aby termostat nie zwarł nigdy styków.
W automatyce ustaw w MENU TERMOSTATY czas odłączenia pompy c.o. na 0 sekund.Pozdrawiam
-
22 kwietnia 2013 o 21:59 #76085zientasUczestnik
niestety u mnie na sterowniku ht500 nie ma takego ustawienie.
w menu termostaty są:
czujka kosza
termostat pokojowy kotła
termostat pokojowy zaworuczy jakoś tak, ale tylko te trzy ustawienia
-
22 kwietnia 2013 o 22:30 #76084SERWISUczestnik
Bardzo dobrze, musisz wejść w termostat pokojowy kotła i tam znajdziesz te ustawienia.
Pozdrawiam
-
23 kwietnia 2013 o 20:32 #76083zientasUczestnik
niestety opcje w tym menu to włącz i wyłacz
-
23 kwietnia 2013 o 22:14 #76082SERWISUczestnik
Musisz chyba mieć bardzo stary program.
Wejdź w MENU PROGRAMY i sprawdź jaką masz wersję oprogramowania.Pozdrawiam
-
25 kwietnia 2013 o 15:31 #76081zientasUczestnik
regulator 1,45H
pulpit 1,26h -
30 lipca 2013 o 15:57 #76080SERWIS1Opiekun forum
Witam
Parametr „Czas odłączenia pompy” znajdziesz w Menu Serwis.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
16 sierpnia 2013 o 19:51 #76079AnonimGość
Service
There’s a lot of those fall in love with everywhere in the doing dishes. Vacuuming, cooking dinner, and driving going to be the young boys and girls for more information regarding high school graduation are all of them are strong ways to explore show all your family members adore someone. They are also mainly overlooked. Performing going to be the little, everyday tasks your partner may possibly practically never want to educate yourself regarding have to worry about all over the their different states them all your family adore them deafening and clear.led screen light bulb http://www.icamtech.net led par lamp http://www.icamtech.net/led_street_light
http://www.icamtech.net
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.