Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Heiztechnik Q EKO DUO 17 – problem z nastawą
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 10 miesięcy temu przez Sławomir Bociek.
-
AutorWpisy
-
-
28 października 2014 o 17:31 #75760Adam HarasimowiczUczestnik
Witam. Posiadam piec z podajnikiem Heiztechnik Q EKO DUO 17, Tango Negro WPA 06. Piec ogrzewa dom jednorodzinny 120 m2. W tym roku zaczęły się problemy z częstym zatrzymywaniem pieca, dlatego został wymieniony kondensator. Później został także założony bojler 150l. Podczas wymiany kondensatora zauważyłem, że posiadam dosyć niestandardowe nastawy:
pra 5
pau 15
cdp 10
ppo 10
coc 10
ofs 10
bpo 20
Na tych ustawieniach nigdy nie było problemu, węgiel wypalał się prawidłowo.Po uszkodzeniu kondensatora zmieniłem nastawy na sugerowane według producenta:
pra 10
pau 50
cdp 5
ppo 2
coc 10
ofs 4
bpo 1Od tej pory w popiele znajduję sporo czystego, niewypalonego węgla. Co może być tego przyczyną? Jakie nastawy będą odpowiednie?
Zapomniałem dodać, że palę ekogroszkiem, dom jest ocieplony, aktualna ustawiona temperatura to 55 stopni C, dmuchawa jest odsłonięta do połowy.
-
30 października 2014 o 11:24 #75775SERWIS1Opiekun forum
Witam
Ja palnik masz zamontowany w kotle? W przypadku, gdy węgiel nie jest wypalany przy tak wysokich obrotach dmuchawy (4) to prawdopodobnie masz palnik stały, który nie jest uszczelniony. Przy wentylatorze WPA 06 ustaw obroty dmuchawy na 1 (OFS).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
31 października 2014 o 00:23 #75774Adam HarasimowiczUczestnik
Szczerze mówiąc nie znam się na tym, ale wydaję mi się, że jest to palnik stały. Zmieniłem obroty na 1 (OFS) i jak na razie wydaje się być dobrze, chociaż węgiel jest chyba trochę za nisko w palenisku. Zobaczymy jutro, a dmuchawa ma być całkowicie odkryta? Jutro dodam zdjęcia jak to wygląda.
-
31 października 2014 o 01:02 #75773SERWIS1Opiekun forum
Witam
Przysłonę na dmuchawie przymknij aby pozostała szczelina o szerokości około 2 cm.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
31 października 2014 o 01:47 #75772Adam HarasimowiczUczestnik
pra 10
pau 60 (okazało się, że przez ostatnie dni ustawione było jednak 60, a nie 50)
cdp 5
ppo 2
coc 10
ofs 1 (było 4)
bpo 1Reszta ustawień jest dobra? Przesyłam kilka zdjęć jak to aktualnie wygląda.
Attachments: -
3 listopada 2014 o 02:15 #75771SERWIS1Opiekun forum
Witam
Przymknij jeszcze przesłonę tak, aby pozostała szczelina o połowę mniejsza.
Sytuację zweryfikujesz dopiero jak kocioł będzie pracował częściej w pracy, bo teraz stoi głównie w trybie podtrzymaniu żaru.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
4 listopada 2014 o 00:29 #75770Adam HarasimowiczUczestnik
Zmniejszyłem szczelinę w przesłonie. „Sytuację zweryfikujesz dopiero jak kocioł będzie pracował częściej w pracy, bo teraz stoi głównie w trybie podtrzymaniu żaru.” – częściej w pracy czyli kiedy?
Przesyłam kolejne zdjęcia, na których widać:
1 – palenisko, gdy piec osiągnął wyznaczoną temperaturę 55 stopni C
2 – palenisko podczas zwiększania temperatury do 57 stopni C
3 – popiół z niewypalonym węglem
4 – zmniejszoną szczelinę w przesłonie (dopiero teraz, więc zobaczymy jak to będzie później)Attachments: -
4 listopada 2014 o 01:11 #75769SERWIS1Opiekun forum
Witam
Regulacji ustawień spalania dokonujemy, gdy kocioł pracuje według parametrów czasy pracy podajnika, czasu pauzy oraz obrotów dmuchawy. Praca taka występuje, gdy kocioł nie osiąga temperatury zadanej. Długotrwałe postoje zakłócają obraz spalania – niewskazane jest regulowanie podawania paliwa w przypadku, gdy nie możemy zweryfikować skutków zmian.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
11 listopada 2014 o 23:34 #75768Adam HarasimowiczUczestnik
Nie rozumiem. Za każdym razem przed zmianą ustawień wyrzucałem popiół, żeby na drugi dzień lub dwa dni po zobaczyć jak tym razem spala się węgiel. Z tego co zauważyłem – czym mniejsza prędkość dmuchawy, tym słabiej wypala się węgiel, więc jak na razie po pańskich sugestiach jest jeszcze gorzej. Dosyć dobre spalanie osiągam jedynie gdy ofs i bpo ustawiam w granicach 10, ale to i tak tylko „dosyć dobre” (nadal widać kawałki niespalonego węgla) i z tego co wyczytałem tak duża prędkość dmuchawy nie jest zalecana, ponieważ może się coś uszkodzić.
-
12 listopada 2014 o 00:59 #75767SERWIS1Opiekun forum
Witam
Napisałeś wcześniej, że prawdopodobnie masz palnik stały (taki widoczny jest na zdjęciach). Według mnie nie jest uszczelniony bo , gdyby był to byś o ty wiedział. Uszczelnij palenisko uszczelniaczem wysokotemperaturowym (po uszczelnieniu nie rozpalaj palnika na czas schnięcia podany na opakowaniu uszczelniacza). Następnie wprowadź nastawy, które podałem i będzie lepiej.
W nieuszczelnionym palniku spalanie nie jest możliwe przy sugerowanych przeze mnie parametrach.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 grudnia 2014 o 22:30 #75766SławomirUczestnik
Witam serdecznie,
Czy mogę się podpiąć pod temat i prosić o pomoc w nastawie pieca?
Mam taki problem jak w temacie, w popiele mam bardzo dużo niespalonego węgla. Ostatnio mam wiadro węgla i wiadro popiołu. Trochę dużo.
piec Eko Duo 17 KW – palnik ruchomy (zapomniałem fachowej nazwy), HT-500/WPA-06
Do ogrzania 70 m2 Ocieplone, oprócz dachu – CWU 150L
Ustawienia pieca:
Temperatura pieca: 60
Temperatura CWU: 50
Histereza: 2
Temp. Zał. Pomp. CO: 45
Czas Pracy Podajnika: 8 sec
Czas Pauzy Podajnika: 100 sec
Czas Dmuchawy Podt.: 5 s
Krotność Podawania: 1
Czas Oczekiwania: 10 min
Obroty Dmuchawy: 0
Obroty Dmuchawy Podt.: 1
Czas Odł. Pompy CO: 0
Czas Przesypywania: 5 min
Szczelina 3 cmProszę o pomoc w ustawieniach….z góry dziękuję.
-
3 grudnia 2014 o 13:09 #75765SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawdź drożność kanału napowietrzającego kotłownię – bez powietrza nie ma spalania.
Sugeruję wyczyszczenie komory powietrznej palnika – okrągła pokrywa pod palnikiem.Ustaw nastawy wstępne:
Czas pracy podajnika – 10
Czas pauzy podajnika – 50
Krotność podawania – 2
Czas oczekiwania – 10
Obroty dmuchawy – 1 (szczelina 2 cm)Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 stycznia 2015 o 22:25 #75764SławomirUczestnik
Witam,
Przepraszam że dopiero teraz piszę, ale okazało się że nie mam kanału napowietrzającego.Teraz zrobiłem kratkę w szybie i nadal mam ten sam problem, że nie wypala mi się węgiel. W zasadzie nic się nie zmieniło. Co mogę jeszcze zmienić?
-
5 stycznia 2015 o 01:11 #75763SERWIS1Opiekun forum
Witam
Kanał napowietrzający musi być przeprowadzony przez ścianę na zewnątrz budynku. Kanał w szybie może być wykorzystany jako kanał wywiewny.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
7 stycznia 2015 o 21:52 #75762Sławomir BociekUczestnik
Musisz zrobić tzw. Zetkę. Potrzebujesz otwór o powierzchni 200cm2 czyli rura 160mm do tego dwa kolanka 90st. Schodzisz z rurą 30cm nad podłogą. Z zewnątrz wstawiasz kratkę. Pamiętaj by nie dochodzić z zetką do samego kotła. Powietrze musi się trochę ogrzać. Poziom otworu górnego musi być na tyle wysoko by np śnieg go nie zasypał.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.