Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Q Eko Duo 25 pomoc przy ustawieniach
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
2 grudnia 2014 o 13:50 #75707
DawidW
UczestnikWitam mam problem z dobrym ustawieniem kotła.
To mój pierwszy sezon grzewczy opalam ekogroszkiem Wiktor 25-26 kj
Powstają spieki, kocioł ustawiony na 60 stopni
Ustawienia:
CZAS PRACY POD.:10
CZAS PAUZY POD.: 48
CZAS DMUCH.PODT. 10
KROTN.PODAWANIA 2
CZAS OCZEKIWANIA 10
OBROTY DMUCHAWY 1Co zmienić proszę o pomoc
Pozdrawiam -
3 grudnia 2014 o 11:59 #75711
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Jaki masz palnik – stały czy obrotowy? Jeżeli stały to zweryfikuj czy palnik był uszczelniony uszczelniaczem wysokotemperaturowym.
Jakiej wielkości napowietrzenie kotłowni masz zrobione (średnica kanału)?
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
26 stycznia 2015 o 23:48 #75710
Marcin Warchoł
UczestnikWitam
Podłącze się pod ten temat.
Rozpoczęliśmy sezon z ustawieniem kotła ( RED EKO DUO 25 kW z obrotową retortą sterownik HT tronic 500) z poprzedniego roku tj:
– nastawa kotła 65 st C
– nastawa CWU 47 st C
– zawór czterodrogowy ustawiony w pozycji – 2-5 w zależności od zapotrzebowania
– czas pracy podajnika – 10 sek
– czas pauzy podajnika – 50 sek
– czas dmuchawy podt. – 5 sek
– krotność podawania – 2
– czas oczekiwania – 10 min
– obroty dmuchawy – 2
– obroty dmuchawy podt. – 1
– czas przesyp. – 5 min
– tryb pracy CWU – zima
– czas pracy CWU – 30 min
– Obr. dm wzrost – 1
– nast. CO wzrost – 10 minNajpierw zużyliśmy ekogroszek z poprzedniego roku. Na początku sezonu nie było dużego zapotrzebownia na ciepło (zawór czterodrożny ustawiony w poz 2-3 ) i wszystko było OK. Kopiec żaru nie zaniżał się. Jak zrobiło się zimniej przestawiliśmy zawór w poz 4-5 zauważylismy, że w popiele pojawia się dużo skoksowanego węgla. Skończył się zapas ekogroszku z poprzedniego roku
i na nowym dzieje się to samo nawet jeżeli zawór jest przymykany.
Przysłoniłem osłonę dmuchawy do 2 cm w najszerszym miejscu wcześniej była otwarta do połowy i niewiele to pomogło. W ten weekend z 3 wiader popiołu wybrałem 0,5 wiadra koksu (zlepione kawałki ekogroszku ) i to były największe kawałki wiele drobnych pozostało w popiele. Do kotłowni doprowadzone jest powietrze rura fi 110 mm. Dodatkowo zauważyłem, że jak piec długo jest skręcony poz 2-3 zaworu to palenisko mocno obniża się (kopczyk robi się płaski) i wzrasta temperatura kosza do 40 st C. W załczeniu zdjęcia dmuchawy i palnika.Co trzeba pozmieniać żeby kocioł nie wyrzucał niedopalonego węgla. Stosuje ekogroszek z kopalni Wesoła w tamtym roku był OK.
Pozdrawiam
Attachments: -
27 stycznia 2015 o 13:39 #75709
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Przymknij przysłonę na dmuchawie do około 1,5 cm, ponieważ ze zdjęć można wywnioskować nadmiar powietrza.
W przypadku węgla o dużej spiekalności można spodziewać się niedopalonych kawałków węgla. Węgiel można w takim wypadku dopalić bardziej jednakże kosztem szybszego zużycia palnika.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.