Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Jakiej mocy kocioł na pellet,pow. do ogrz. 165 m2
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 6 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
2 grudnia 2014 o 22:39 #75701MariusUczestnik
Witam
W ciągu najbliższych kilku miesięcy planuje zakup kotła HT DasPell
Parę informacji odnośnie mojego domu.Powierzchnia użytkowa 135 m2 temp . 22st plus garaż 30m2 ogrzewany (1 grzejnik) temp. w zimie ok 15-18 st. C
Bojler na CWU Kospel WP-120 (120l), komin Schiedel Rondo Plus 18 cm
Obecnie palę w kotle Żubr 21KWRoczne zużycie energii wg strony cieplowlasciwe
Teraz moje pytanie o jakiej mocy powinienem kupić kocioł ?
Myślałem nad HT DasPell 12kW ale czy starczy wg strony cieplowlasciwe.pl starczy i to z zapasem ?Kolejna sprawa widzę że wprowadziliście linie „Green Line”
Czy w tej lini sa tylko modele 12 i 17 kW, czy planujecie model 15 kW Green Line ?
Czy występują różnice pomiędzy Green Line a normalnym kotłem jeśli chodzi o ich sprawność ?
Nie ukrywam że wolałbym kupić jak najnowszy kocioł
Bo jeśli 12 kW miałby być za słaby do mojego domu to zakupiłbym model 15 kW z tym że jesli sprawność modelu 17 kW Green Line byłaby wyższa to chyba skierowałbym się właśnie ku temu modelowi.Pozdrawiam
-
3 grudnia 2014 o 14:16 #75706SERWIS1Opiekun forum
Witam
Dobór mocy kotła zależy od zapotrzebowania ciepła przez budynek zależnego od zastosowanej izolacji.
Linia GreenLine będzie rozszerzana jednakże nie przewidujemy wersji o mocy 15kW.
W kotłach serii GreenLine zostało zoptymalizowane spalanie co zaowocowało sprawnością powyżej 90%.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
3 grudnia 2014 o 21:30 #75705MariusUczestnik
Aha czyli 12 kW wystarczy z nawiazka bo w najwieksze mrozy zapotrzebowanie wynosi 7 kW
-
25 lutego 2015 o 19:19 #75704MariusUczestnik
Mam jeszcze jedno pytanie w Waszym cenniku jest poddane ze jest możliwość wyprowadzenia spalin do góry za dopłatą 5% – tzn, że można jednak dokonać taką przeróbkę i wyjście otworu spalinowego umieścić na górze a nie z tyłu na ściance jak jest to obecnie.
Jest to dla mnie dobra wiadomość bo w tym momencie mógłbym kocioł bardziej podsunąć do ściany ze względu na to gdzie znajduje się wejście kominowe.
W sumie wyszła taka niejasność bo dzwoniąc do Was do siedziby powiedziano mi, że nie ma możliwości takiej przeróbki.
Czy w tym momencie charakterystyka spalania kotła zmieni się ? mam na myśli sprawność i ogólną pracę
Mowa o kotle HT DasPell 12KW GreenLine -
26 lutego 2015 o 19:16 #75703SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawność kotła będzie identyczna w obu wersjach wykonania jednakże w związku z incydentalnym zamawianiem kotła w takim wykonaniu nie wykonywaliśmy dla tej wersji badania potwierdzonego świadectwem.
Samo przeniesienie wyjścia spalin do góry nie umożliwi dosunięcia kota do ściany ponieważ z tyłu umieszczone są króćce wodne.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.