Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › TRYB POGODOWY CO
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 2 miesiące temu przez
PawPac.
-
AutorWpisy
-
-
16 listopada 2015 o 16:04 #75554
PawPac
UczestnikWitam,
Chciałbym ustawić tryb pogodowy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi w nastawach: NASTAWA -10, NASTAWA +10. W moim przypadku nastawa -10 ma wartość 35 a +10 ma 50. Temperatura na zewnątrz ok 7 – 10 st.C. Nastawa zaworu (odczyt wartości zadanej) w panelu starowania wynosi 39 – 49 st.C a odczyt wartości mierzonej 62 st.C. Programator zamyka zawór i schładza obieg (aż za mocno). Gdy zamieniłem wartościowo te parametry -10 na 50 a +10 na 35 odczyt w. mierzonej wynosiła stale 36 st.C.
Proszę o pomoc w ustawieniu tych parametrów aby tryb pogodowy spełniał swoją funkcję i wyjaśnieniu o co chodzi w nastawach -10, +10.
Pozdrawiam.
-
17 listopada 2015 o 13:45 #75559
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Parametry „Nastawa -10” i „Nastawa +10” określają jakie temperatury nastawy zaworu mają się ustawiać przy temperaturach zewnętrznych -10oC i +10oC. Wszystkie wartości pośrednie są wyliczane z prostej wyznaczanej poprzez te dwa punkty.
Dla grzejników warto wstępnie ustawić:
Nastawa -10 – 45oC
Nastawa +10 – 30oCDla podłogówki zalecam:
Nastawa -10 – 28oC
Nastawa +10 – 25oCPozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
18 listopada 2015 o 21:30 #75558
PawPac
UczestnikWitam,
Dziękuję za odpowiedź.Ustawiłem na próbę tak:
Nastawa – 10 – 65 st.C (jak kocioł)
Nastawa + 10 – 50 st.C
temp. na zewnątrz 11 – 13 st.CI tak, nastawa zaworu wskazywała 49 st.C gdy temperatura zaworu spadła poniżej 49 np 46 st.C zawór zaczął się otwierać z gorącą wodą ale po chwili (po ok 2 minutach) nastawa zaworu wskazywała 20 st.C i zawór się zamknął (bez przerwy w ruchu) po 2 minutach znowu wskoczyła temp. 49 st.C zawór zaczął się otwierać po 2 minutach wskoczyła temp. 20 st.C zawór się zamknął i tak co chwila. Temperatura zaworu (odczyt) spadała nie mogąc osiągnąć nastawy bo co chwila zawór się zamykał, otwierał w odstępach około 2 minutowych.
–> czy to normalne? (jeśli tak to w jakim celu?)
Pozdrawiam
-
19 listopada 2015 o 11:52 #75557
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Takie ustawienia są tragiczne.
Zauważ że już przy temperaturze -10 na zewnątrz zawór otworzy się maksymalnie i nie masz żadnego podmieszania. Jeżeli temperatura spadnie na przykład do -15 to nie będziesz miał możliwości podnieść temperatury ogrzewania.Poza tym jeżeli rzeczywiście potrzebujesz takich temperatur na instalacji to oznacza że grzejesz całkowicie nieizolowany budynek i musisz ustawić temperaturę na kotle na 75-80oC.
Nastawa 20 stopni na zaworze może wynikać z błędu w programie. Napisz zgłoszenie na serwis, a podjedzie serwisant i wgra nowy soft.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
25 listopada 2015 o 19:33 #75556
PawPac
UczestnikWitam
Dziękuję za odpowiedź.Teraz już wiem skąd u mnie takie ustawienia. Przez błąd w programie podwyższałem zakresy temperatur żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę. Błąd w programie zamykał zawór i przez to była za niska temperatura.
Własnie napisałem zgłoszenie serwisowe.
A tymczasem ustawiłem zawór w trybie NORMALNY CO ustawiając temperaturę na 45 st.C.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.