Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Czujnik obrotu podajnika
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat, 7 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
26 lutego 2017 o 22:04 #75039Krzysztof SzałuchaUczestnik
Czołem
Użytkuję od około miesiąca kocioł HT Eko 25kW który opcjonalnie wyposażyłem w czujnik obrotu podajnika. Dziś podczas mojej nieobecności w domu drugi już raz czujnik wywołał błąd, który wygasił kocioł i wychłodził mocno dom. Podajnik nie zaciął się, bez żadnych niepokojących sygnałów ponownie odpaliłem kocioł. Proszę o zweryfikowanie u automatyków czy nie macie żadnego babola w algorytmie działania sterownika 700 z czujnikiem obrotu podajnika. Tymczasowo odłączyłem go w sterowniku.Druga kwestia którą chciałem poruszyć to automatyczne wyłączanie się kotła (kontrolka STOP) w momencie kiedy kocioł przez kilka godzin (chyba cztery?) nie osiąga temperatury zadanej. Po dzisiejszym niespodziewanym wygaszeniu się kotła i wychłodzeniu się budynku, ponad cztery godziny kocioł dochodził do zadanej temperatury 70C. Budynek odbierał w tym czasie bardzo dużo energii. Czy nie można wydłużyć tego czasu lub zupełnie zrezygnować z tej opcji? W jakim celu ustawiony jest ten czas, czemu to ma służyć?
-
6 marca 2017 o 14:11 #75046SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawdzimy soft odnośnie czujnika kontroli obrotu.
Sterownik zmniejsza moc palnika przed osiągnięciem temperatury zadanej (fabrycznie 5 stopni C).
Jest to bardzo potrzebna funkcja, ponieważ ogranicza postoje kotła i wychładza palnik przed przejściem w postój. Wychłodzenie palnika wydłuża jego żywotność.Możesz zmniejszyć histerezę przejścia na moc minimalną z 5 na 3 stopnie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
11 marca 2017 o 11:47 #75045Krzysztof SzałuchaUczestnik
Witam
Nie chcę zakładać nowego wątku bo sprawa dotyczy sterownika „700”. Przyłapałem go dziś jak wyłączył mi kocioł – lampka „STOP”. Kocioł chodził nieprzerwanie kilka tygodni i nie było żadnego powodu aby zatrzymywać pracę kotła. Żar z palnika nie zdążył zejść do kolana, kocioł uzyskał temperaturę 83st. bo pompy nie pracowały. Podałem ręcznie porcję węgla i uruchomiłem kocioł ponownie.Proszę o informację od automatyków jakie sytuacje powodują zatrzymanie pracy sterownika. Jedna o której już wiem to brak możliwości dojścia przez 4h do temperatury zadanej od rozpalenia.
-
12 marca 2017 o 21:30 #75044Krzysztof SzałuchaUczestnik
Kolejny problem. Tym razem awaria z opisem jak na zdjęciu poniżej. Temperatura kotła skakała 45,55,65,55,45 itp. Wyłączyłem zasilanie i ponownie załączyłem. Kocioł wystartował i prawidłowo pokazywał temperaturę. Co mam z tym fantem zrobić?
-
13 marca 2017 o 00:30 #75043SERWIS1Opiekun forum
Witam
Alarmy w ostatnim poście dotyczą przekroczenia maksymalnej temperatury kotła. Może być to spowodowane pracą z termostatem pokojowym.
Kocioł może się wyłączyć po spadku temperatury poniżej 35 stopni C.
Czy masz termostat pokojowy?
Sprawdź czy czujnik temperatury kotła nie jest spięty z innymi kablami.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
13 marca 2017 o 10:30 #75042Krzysztof SzałuchaUczestnik
Nie mam termostatu pokojowego. Był to ewidentny błąd automatyki bo temperatura skakała tj. na wyświetlaczu zmieniała się co powiedzmy 1 sekundę w wariacki sposób: 65C, 45C, 55C itd. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu zasilania kocioł pracuje już dobę bez problemu.
To że kocioł wyłącza się poniżej 35C jest normalne ale dlaczego wyłącza się jak jest teoretycznie wszystko w porządku: temperatura OK, palnik OK, węgiel jest?
-
16 marca 2017 o 16:36 #75041SERWIS1Opiekun forum
Witam
Kotły na ekogroszek nie posiadają czujnika kontroli płomienia więc w celu weryfikacji spalania wykorzystuje się pomiar temperatury i wzrost temperatury w czasie. W przypadku, gdy temperatura nie wzrasta w długim okresie czasu to dla sterownika jest sygnał, ze coś pracuje nieprawidłowo lub w kotle wygasło.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.