Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Q-EKO odpadająca warstwa ścianek wewnątrz kotła
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 lat, 1 miesiąc temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
18 września 2019 o 15:02 #72854MarcinUczestnik
Witam,
posiadam kocioł QEko 20kw od 4 lat.
Jak co roku po zakończeniu sezonu grzewczego piec jest dokładnie czyszczony (w tym z sadzy na ściankach) i pozostawiony otwarty na sezon nie grzewczy (zarówno podajnik jak i kocioł).
Aktualnie po zejściu do kotłowni zaskoczył mnie widok jak na zdjęciach. Wszystkie ścianki, wszystkie powierzchnie odpadły. Dotyczy to zarówno wnętrza gdzie jest palnik jak i wymiennika ciepła.
Wygląda to jak cienka warstwa skorodowanej blachy pokryte cieniuteńką warstwą sadzy.
Przy wyciąganiu tego z pieca kruszy się to w mak, po wyjęciu tych odpadów pod spodem jest gruba (5mm) blacha pokryta nalotem korozyjnym.
Pytanie czy to normalne zjawisko w takich warunkach czy kwestia do reklamacji kotła ? -
18 września 2019 o 17:26 #72865MarkusUczestnik
Witam
W sezonie grzewczym, jaka była ustawiona temperatura zadana kotła?
i drugie pytanie czy pomieszczenie w którym stoi kocioł jest suche, czy też podciąga trochę wilgoci? -
18 września 2019 o 17:42 #72864PatrolUczestnik
jeśli kocioł stoi w pomieszczeniu wilgotnym to już lepiej go zamykać szczelnie po sezonie
-
18 września 2019 o 17:45 #72863MarcinUczestnik
W sezonie grzewczym temperatura pracy była ustawiona na ok 62st, Pomieszczenie w którym stoi to piwnica, sucha i wentylowana (wentylacja + okno).
-
18 września 2019 o 23:54 #72862SERWISUczestnik
Według mnie to nagar kotłowy, tak że bez obaw, wszystko jest w porządku.
Jednakże miej na uwadze rady kolegów co do postoju kotła w sezonie letnim. -
19 września 2019 o 00:54 #72861MarcinUczestnik
Właśnie wydaje mi się że to jednak nie jest nagar. Nagar czyszczę regularnie w trakcie użytkowania, a po sezonie grzewczym piec jest dokładnie czyszczony – ścianki oczyszczone w wszelkiej sadzy i nagarów.
W tym przypadku to wygląda jakby to była odspojona cienka warstwa skorodowanej blachy.
Pytanie jest jak jest ten kocioł budowany – czy wewnątrz poza główną blachą 5mm jest dodatkowa warstwa cienkiej blachy w środku ?Co do postoju kotła.
Piec w sezonie nie grzewczym otwieram gdyż piwnica jest sucha. Po pierwszym sezonie użytkowania piec na lato był zamknięty i po ok 3tyg w całym piecu mocno skraplała się woda. Od tamtej pory piec na lato zostawiałem otwarty i dotąd nie było tego problemu. -
19 września 2019 o 10:01 #72860MarkusUczestnik
W sezonie grzewczym temperatura pracy była ustawiona na ok 62st, Pomieszczenie w którym stoi to piwnica, sucha i wentylowana (wentylacja + okno).
Według mnie masz za niską temperaturę zadaną kotła.
Zgodnie z instrukcją do Q-Eko:Korozja niskotemperaturowa
Podczas eksploatacji kotła przy temperaturze czynnika grzewczego poniżej 55 oC para wodna zawarta w spalinach wykrapla się na ściankach kotła i w powiązaniu ze związkami chemicznymi zawartymi w produktach spalania tworzy substancje żrące.
Dłuższe użytkowanie w niższych temperaturach może spowodować korozję, a co za tym idzie skrócenie żywotności kotła. Kocioł powinien być eksploatowany w temperaturze nie niższej niż 65 C. -
19 września 2019 o 11:33 #72859MarcinUczestnik
Dziękuję za odpowiedź.
Ja może mało doprecyzowałem odpowiedz dot. temperatury. Kocioł w sezonie zimowym ustawiony jest domyślnie na 64-65, temperatura rzeczywista pracy to ok 65-66st. Temperatura 62 st o której pisałem to ostatnia jaka była ustawiona, a taką ustawiłem na wiosnę, kiedy dopalałem jeszcze węgiel, ogrzewając CWU. -
19 września 2019 o 11:48 #72858SERWISUczestnik
Spokojnie, to jest na pewno nagar. Szorując szczotką ścierasz tylko pył i sadzę, nagaru nie jesteś w stanie wyczyścić, musiałbyś go skrobać dłutem. Po uzyskaniu odpowiedniej grubości i po nabraniu wilgoci nagar tak się rozszerzył że odpadł od stalowej ścianki.
Gdyby to coś było stalą, to nie byłoby już blachy, ścianka wewnętrzna kotła ma 5 mm. -
19 września 2019 o 12:27 #72857MarcinUczestnik
Dziękuje za odpowiedź. Czy jest możliwość uzyskania jakiegoś rysunku technicznego/poglądowego dotyczącego budowy tego typu kotła ?
Pozdrawiam -
21 września 2019 o 20:55 #72856SERWISUczestnik
ściągnij instrukcję obsługi i tam będzie schemat ideowy kotła
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.