Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Daspell GL kw15- spalanie
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 lata, 8 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
13 lutego 2020 o 23:04 #72496KazikusUczestnik
Witam,
Od września używam piec daspell gł 15kw, testowałem przeróżne paliwa, ostatecznie jestem na lavie. Martwi mnie jednak popiół, nie wiem czy tak powinien wyglądać(załączam zdjecia).
Ogrzewam parter domu jednorodzinnego 80m2, góra jest nie ogrzewana, odgrodzona ścianą ze styropianem. Dom przedwojenny bez ocieplenia, okna plastikowe. Spalanie wychodzi około 22-24kg/24h. Piec działa z termostatem pokojowym, pracuje około 30min i pozostaje w postoju na 1-1,5h.Nastawa temp. Pieca- 70st.
Temp zaworu- 50st.
Moc Max.- 13,5kw
Moc Minimalna- 5,6kw
Histereza- 15st.
Nadmuch max- 20%
Nadmuchu min.- 14%
Zakres modulacji mocy 10stProszę tylko o info czy wszystko jest ok czy powinienem coś zmienić.
Attachments: -
15 lutego 2020 o 18:28 #72500Mateusz ŻurekUczestnik
Witam,
Od września używam piec daspell gł 15kw, testowałem przeróżne paliwa, ostatecznie jestem na lavie. Martwi mnie jednak popiół, nie wiem czy tak powinien wyglądać(załączam zdjecia).
Ogrzewam parter domu jednorodzinnego 80m2, góra jest nie ogrzewana, odgrodzona ścianą ze styropianem. Dom przedwojenny bez ocieplenia, okna plastikowe. Spalanie wychodzi około 22-24kg/24h. Piec działa z termostatem pokojowym, pracuje około 30min i pozostaje w postoju na 1-1,5h.Nastawa temp. Pieca- 70st.
Temp zaworu- 50st.
Moc Max.- 13,5kw
Moc Minimalna- 5,6kw
Histereza- 15st.
Nadmuch max- 20%
Nadmuchu min.- 14%
Zakres modulacji mocy 10stProszę tylko o info czy wszystko jest ok czy powinienem coś zmienić.
Cześć,
Na zdjęciach widać niedopalony kawałki oraz wyrzucanie większych kawałków w czasie pracy palnika.
Takie coś dzieje się przy zbyt dużym nadmuchu.Testowo zmniejszyłbym dadmuch max o 1 – 2%.
Reszty bym obecnie nie ruszał. -
27 lutego 2020 o 22:35 #72499PrzemekUczestnik
Hmm zastanawia mnie jedno jak to jest zrobione że możesz ustawić 14% nadmuchu na mocy minimalnej.
U mnie minimum jakie mogenustawic to 28% i nawet w ustawieniach serwisowych nie mogę tego zmienić. -
1 marca 2020 o 22:47 #72498SERWIS1Opiekun forum
Witam
Kazikus zdejmij osłonę palnika i przymknij przysłonę dmuchawy o połowę.
iFreakZz masz sterownik Plum i dlatego zakres minimalnego obniżenia dmuchawy to 28%. W sterownikach Brager próg minimalny jest niżej.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.