Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › HT ONE – rodzaje paliw
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 8 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
10 stycznia 2021 o 01:20 #72063krzysiek808Uczestnik
Witam.
Przeglądam różne strony i w kotłach pelletowych oprócz tradycyjnego pelletu ludzie spalają owies, pestki słonecznika / wiśni, kukurydzę.Czy ktoś choćby z ciekawości testował w tym kotle spalanie alternatywnych paliw?
W instrukcji mowa jest tylko o pellecie, a u innych producentów spotkałem się np z owsem.Ot, post taki bardziej z ciekawości czy fizycznie jest to możliwe pomijając ekonomię.
-
10 stycznia 2021 o 13:20 #72066Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Nie kojarzę aby któryś z forumowiczów posiadających ten pięć próbował takich wynalazków.Ja widzę parę tematów, które trzeba by zweryfikowac:
– czy podajnik będzie w stanie podać takie paliwo z sensowna wydajnością
– czy palnik utrzyma całe podane paliwo czy cześć przeleci do popielnikaZakładam, że temperatura spalania biomasy będzie zbliżona do temperatury spalania pelletu.
Inna sprawa to sensowność stosowania takiego paliwa. Przeważnie chodzi o cenę tony więc trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile ton tej biomasy będziesz potrzebował, jaka jest różnica w cenie i ile dodatkowej pracy będzie wymagać piec przy takim paliwie.
Jeszcze inna sprawa to to jak zachowa się to paliwo podczas spalania.
Ile w nim jest zanieczyszczeń, które utworzą spiek oraz ile jest wilgoci, która musisz odparować.
Ze spiekiem piec powinien sobie poradzić.Potencjalnie zabawa nie warta zachodu.
Kiedyś rozwazalismy na forum palenie pelletem z torfu ale to skończyło by się marnie dla naszych palników.
Ja mam piec Q pellet duo, w którym producent dopuszcza spalanie agropelletu.
Pierwszy sezon paliłem czymś podobnym i już do tego nie wrócę. Spiek trzeba było ściągać raz czy dwa razy dziennie. Paliwa szło trochę więcej i musialem sam sobie po nie jechać.Pozdrawiam
-
11 stycznia 2021 o 12:44 #72065SERWISUczestnik
Niektórzy użytkownicy próbowali spalać różne rzeczy, pestki, nasiona i inne takie, ale tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.
Trzeba zauważyć, że każde paliwo typu agro może mieć różnego rodzaju związki, chociażby chlor i inne, które nie są obojętne dla wymiennika, dlatego też należy liczyć się z pewnymi konsekwencjami.
Od strony formalnej, jeżeli jakikolwiek producent podaje inne paliwa niż na przykład pellet, załóżmy to owies, to musi być wykonane badanie w laboratorium na tym paliwie. Aktualnie jest zakaz eksploatacji kotłów na innych paliwach, niż były badane w laboratorium.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.