Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Miesznaka groszku z peletem
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 8 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
8 grudnia 2010 o 00:45 #78386zbukuUczestnik
Witam Forumowiczów i kolegów z serwisu, również !
W końcu coś się zaczęło dziać na tym forum 🙂 w związku z powyższym mam pytanie,
Co sądzicie o mieszance peletu z groszkiem?
Czy jest sens?
Jaka będzie reakcja kotła?
Jak skorygować ustawienia aby ewentualnie wszystko grało?W moim przypadku chodzi o kocioł HT EKO DUO 35KW
-
17 grudnia 2010 o 02:57 #78399SERWISUczestnik
Witam
Mieszanie paliwa to jak mieszanie polędwicy łososiowej z pasztetem drobiowym, ani to ładne ani smaczne, ale być może zjadliwe.
Podobnie jest z paliwem. Jeżeli jest to uzasadnione potrzebą pozbycia się konkretnego paliwa to można to zrobić.
Jednakże co da palenie węgla z pelletem. Pellet jest droższy więc ekonomicznie nieuzasadnione a syf w kotłowni i tak pewny, gdyz dalej mamy do czynienia z węglem.
Pellet jest dla użytkowników przedkładających ekonomię nad jakość obsługi i czystość, jednak przestrzegam użytkowników węglówek przed spalaniem pelletu. Można to robić pod pewnymi rygorami a my jako producent nie bierzemy za to odpowiedzialności, aczkolwiek zawsze staramy się pomóc.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
22 grudnia 2010 o 16:14 #78398Adam PawłowskiUczestnik
Można wiedzieć jakie są to rygory? Ja używam Eko Duo 25 ze sterownikiem Eko Max 700. W tamtym roku paliłem pelletem i nagminnie zrywalo mi zawleczke na podajniku. Skonczylo sie na wizycie serwisanta który wymienil kolano na palenisku (jakoby było zdeformowane). W tym roku jeszcze nie używałem podajnika, pale caly czas na ruszcie wodnym, ale pomału przybieram sie do uruchomienia podajnika i nie ukrywam ze ze strachem. Jakie sa w takim razie uwarunkowania przy paleniu pelletem na tym piecu, bo serwisant nie poinformował mnie o takowych. Pozdrawiam
-
22 grudnia 2010 o 22:43 #78397SERWISUczestnik
Witam
Po pierwsze, palenie pelletu w palniku węglowym (retortowym) odbywa się na odpowiedzialność użytkownika, po drugie do spalania pelletu przeznaczone są palniki typu BIO.
Problemem podczas palenia pelletu w palniku retortowym jest zaniżenie paleniska, wylewanie i oblepianie żywicą i szlaką kolana co sprawia opór przy przemieszczaniu paliwa i zrywanie zabezpieczeń.
Każdy kto zamierza używać kocioł z palnikiem węglowym do spalania pelletu musi raz na dwa tygodnie (około) pozbyć się szlaki z kolana.
Aby pozbyć się szlaki bez konieczności wygaszania kotła i skrobania od środka kolana proponuję raz na tydzień wrzucić do zbiornika dwa wiadra węgla który jako twardy kamień oczyści z pyłu i nagaru całą drogę podawania paliwa.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
23 grudnia 2010 o 12:02 #78396Adam PawłowskiUczestnik
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Bede próbował. A o efekcie nie omieszkam poinformować. Swiateczenie pozdrawiam i życze Wesołych i Ciepłych:) Swiąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
-
23 grudnia 2010 o 18:42 #78395SERWISUczestnik
Witam
Również wszystkiego najlepszego i szczęśliwego Nowego Roku oraz jak najmniejszej ilości problemów z kotłami, nie tylko naszej produkcji dla wszystkich forumowiczów.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
4 stycznia 2011 o 22:54 #78394TomekUczestnik
Potwierdzam – osadzanie się nagaru na kolanie powoduje zatykanie rury i zrywanie zawleczki.Inna sprawa, że pellet jest dość „ślimakożernym” paliwem. Znaczy ściera koniec ślimaka, co w konsekwencji powoduje jego zużycie, klinowanie się i potrzebę wymiany. (pierwszy efekt to mielenie pelletu).
Co do samego nagaru – co ciekawe już kilkakrotnie się spotkałem z nagarem po paleniu ekogroszkiem. Dziwne? Ano dziwne, ale się zdarza.
Druga rzecz – do pelletu powinna być inna nakładka-talerz palnika.
No i najważniejsze – ekogroszek w większości przypadków widuję wilgotny, a pellet pod wpływem wilgoci puchnie. Tak, że radzę być z tym ostrożnym, żeby nie wymieniać całego podajnika, ze względu na całkowite zapchanie i zakleszczenie się . -
7 stycznia 2011 o 02:29 #78393zbukuUczestnik
Cóż ja mogę powiedzieć…
Postanowiłem przetestować to sam i paliłem mieszanką ok 2 tygodni, do zasobnika wsypywałem 5 worków groszku i 2 peletu i co:
chyba to że wszystcy macie rację, gra nie wara świeczki:
– zysk żaden (pelet jest mniej kaloryczny)
– zapychanie kolana (pelet puchnie pod wpływem wilgoci)
– możliwość uszkodzenia kolana (nagar)Więc pozostaje mi tylko żałować że nie mam kotła typowo na pelet bo ma on świetną zaletę (i chyba jedyną) a mianowicie mniej się kurzy i pyli
-
7 stycznia 2011 o 03:41 #78392SERWISUczestnik
Zbuku, nic straconego.
Możesz u nas nabyć za dodatkową opłatą głowicę do spalania biomasy i wtedy z powodzeniem możesz palić pellet.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
8 stycznia 2011 o 02:04 #78391zbukuUczestnik
Witam, mogę prosić o więcej szczegółów odnośnie owej głowicy bo w cennikach nie mogę nić znaleźć, chyba ze dystrybutor (KOLANKO) coś mi więcej powie. Puki co mój mail to zbuku@o2.pl
-
8 stycznia 2011 o 02:25 #78390TomekUczestnik
Chodzi o szufladę?
-
22 marca 2011 o 12:51 #78389ogrzewaczUczestnik
SERWIS napisał:
Możesz u nas nabyć za dodatkową opłatą głowicę do spalania biomasy i wtedy z powodzeniem możesz palić pellet.
Pozdrawiam
Serwis HeiztechnikWITAM,
Jestem zainteresowany piecem Eko Duo 35kW. Prosze o podanie kosztow glowicy do spalania biomasy. Czy przy jej pomocy mozna spalac np zrebki?
Moj mail
husy2@interia.plPozdrawiam
-
28 marca 2011 o 00:12 #78388SERWISUczestnik
Witam
1. Głowica biomasowa w przypadku zakupu wraz z kotłem w wersji BIO kosztuje plus 1000 zł netto do ceny kotła w wersji podstawowej.
Jest też możliwość dokupienia głowicy dodatkowo i kosztuje ona 1500 zł netto.
2. Kupując samą głowicę musisz pamiętać o wyposażeniu rury podajnika w system strażaka.
3. Należy też pamiętać, że czasami dla spalania zboża należy dosypać do 20% węgla ekogroszku.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.