Witam. Moje pytanie dotyczy palenia drewnem w piecu ECODUO 25KW. Więc, posiadam sporą ilość drewna brzozowego. Przewiduję że starczy ono na 3-4 miesiące palenia. Moje pytanie dotyczy czy można drewnem opalać dom przez tak długi okres i czy są jakieś przeciwwskazania do palenia tym paliwem (ruszt wodny jest rusztem awaryjnym).
Następnie jak ustawiamy sterownik?
wyłączamy tylko podajnik reszta bez zmian?
czyli
– temp zadana 65C
– obr. dmuchawy 3
– wzrost 1
– termostat pokojowy – wył
– CWU – lato
– drzwiczki zamknięte
– osłona wentylatora 10mm uchylona
– przesłona na retorę założona w ten sposób aby
umożliwić dopływ tlenu.
Chciałbym dodać że kocioł pracuje z wymiennikiem płytowym i zaworem 3-drogowym (nie wiem po co hydraulik w ogóle go założył, temp wody wyjścia i powrotu wody z wymiennika są dość zbliżone i sterowanie zaworem nie jest efektywne.)
Jeszcze jedno pytanie czy obroty pomp przed i za wymiennikiem płytowym ustawić na te same wartości?
Pozdrawiam serwis.
Nic dodać nic ująć. Wydaje mi się że wszystko powinno być wręcz modelowo.
Napisz mi, czy zawór jest między kotłem a wymiennikiem, czy za wymiennikiem.
Jeśli idzie o pompy to nie ma chyba reguły co do ich wydajności. Wydajność pompy za wymiennikiem jest zależna od ilości wody w układzie.
Wydajności pompy powinny być według mnie ustawione tak, aby różnica temperatur na zasilaniu i powrocie wynosiła około 10 stopni.
Zawór 3-drogowy jest za wymiennikiem.Róznica temp na piecu i za wymiennikiem około7-8C.
Zaobserwowałem jeszcze jedno że sam wentylator nawet na zakresie 6 nie daje sobie rady z utrzymaniem temp. na kotle. Jeżeli zamknę dolne drzwiczki temp spada. Czy dolne drzwiczki mogą być lekko uchylone podczas pracy kotła? Czy wysterować dmuchawe na max obroty czyli wyłączyc f-cję tryb pracy dmuchawy – wył (obroty max.). Oczywiście palę drewnem.