eko duo 25 kW

Strona główna Forum Kotły z podajnikiem eko duo 25 kW

Oglądasz 5 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #20945
      pueblo83
      Uczestnik

      Witam,
      Jestem nowym użytkownikiem zarówno pieca jaki i forum:)
      Mam pytanie odnośnie nastawy pieca.Ustawienie temp.kotła 65 st. Ustawienie CWU 45 st.w trybie ZIMA priorytet wyłączony.Dlaczego temp.wody użytkowej ,osiąga temp wody z kotła 65?Czy nie powinno być tak że jej wartość to 45 st.i jest utrzymywana poprzez domieszanie przy spadku.Jestem kompletnie zielony w te klocki.Pytania wynikają z kiepskiego przeszkolenia (a raczej jego braku)ze strony firmy wykonującej CO oraz montującej piec HEIZTECHNIK.Pozdrawiam

    • #20951
      fomicz
      Uczestnik

      Hmmm… jeżeli czegoś nie wiedzieli to powinni zadzwonić i się dowiedzieć.
      Moim zdaniem troche mało danych na prawidłową odpowiedź:
      1.źle coś zaprogramowali i pompa CWU chodzi cały czas
      2.masz tylko jedną pompę, która odgrzewając dom cały czas podgrzewa CWU

    • #20974
      SERWIS
      Uczestnik

      witam

      Właśnie, wydaje mi się, że jest coś nie tak, albo wszystko pracuje na jednej pompie albo jest coś źle podłączone.
      Napisz ile masz pomp i sprawdź, pod jakie wyjścia są one podłączone.
      Jednak najlepiej będzie, jeżeli zadzwonisz na nasz numer serwisowy i porozmawiasz o tym z naszymi konsultantami.
      Jeżeli pompa cwu byłaby dobrze podłączona, to powinna się wyłączyć po osiągnięciu zadanej temperatury i temperatura cwu nie powinna rosnąć, no chyba że zbiornik grzany jest w grawitacji.
      Sprawdź jeszcze, czy odpowiednio powkładano Ci czujniki kotła, cwu, kosza i zaworu.

      Pozdrawiam

    • #21072
      ksz
      Uczestnik

      Ze swojej strony dodam iż warto zainteresować się własnym piecem. W moim przypadku po “szybkiej” i “bezproblemowej” instalacji znalazłem następujące niedociągniecia:
      – czujnik kotła włożony luzem (sam założyłem sprężynkę dociskającą będącą w komplecie, odczyt temperatury +5 stopni)
      – czujnik zaworu zamontowany przylgowo taśmą izolacyjną elektryczną (poprawiłem na paski nylonowe dociskowe, taśma od temperatury odchodziła, odczyt temperatury +5 stopni)
      – nastawy podajnika kompletnie rozjechane z wartościami zalecanymi w instrukcji i żar ledwo wystawał z retorty (kontakt na forum i własne eksperymenty, teraz pali się cały czas mały kopczyk, nie schodzi w doł do kolana)
      – zawór czterodrożny zamontowany bez bolca ograniczającego jego przekręcanie (wg instrukcji powinien być, sam doswiadczalnie musiałem zrozumieć jakie wartości jak sterują przepływem i z jakich nastaw nie korzystać)
      – pojemnik podajnika dokręcony za mocno do rury ślimaka, przez nieszczelność cofał się dym i wpadało lewe powietrze (uszczelnione pastą termo do 300 stopni)
      – nastawy dmuchawy ustawione prawie na max, wszystko fruwało w środku (poprawione na wartości 1 i 2, pali się spokojnie)

      Generalnie jako laik w ogrzewaniu przez dwa miesiące nauczyłem się bardzo dużo. Warto rozumieć co dzieje się i jak pracuje piec, dla włąsnego bezpieczeństwa oraz dla zawartości portfela.

      Pytanie do serwisu: czy pompy CWU i CO podłączone pod PCB powinny mieć także podłączoną żyłę ochronną? Zauważyłem iż kable sterujące dmuchawą i podajnikiem tak właśnie mają zrobione ale pompy mają przed wejściem do regulatora brzydko obciete żyły ochronne. Czy powinienem poprawić to czy tak powinno być?

    • #21074
      SERWIS
      Uczestnik

      Tak, każda z pomp powinna mieć podłączony również przewód ochronny.

      Pozdrawiam

    • #21078
      ksz
      Uczestnik

      W takim razie kolejny punkt do listy “sam poprawiłem po fachowcu” 😉

Oglądasz 5 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.