Kocioł Red one 15kw Rozpala się ale nie dosypuje pelletu

Strona główna Forum Kotły z podajnikiem Kocioł Red one 15kw Rozpala się ale nie dosypuje pelletu

Oglądasz 2 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #54564
      Adrian Belka
      Uczestnik

      <p style=”text-align: center;”>Kocioł rozpala się po nasypaniu pelletu na początek ale poNiej już go nie dosypuje. Podajnik działa właściwie.</p>
      Po zresetowaniu do ustawień fabrycznych i ponownym ustawieniu parametrów zaczęło działać dobrze i podawać co chwilę trochę na podtrzymanie ognia ale po dwóch dniach problem powrócił

    • #54566
      Mateusz Żurek
      Uczestnik

      Cześć,

      Sprawdź w sterowaniu ręcznym czy podajnik się kręci i czy sypie pellet.

      Jeżeli nie to będziesz musiał sprawdzić czy nie masz pyłu w podajniku. Potrafi znacznie utrudnić podawanie paliwa.

      Jeżeli, podajnik sypie paliwo a po rozpaleniu tego nie robi to możliwe, że jest jakiś problem z wykryciem zakończenia rozpalania i przejściem w pracę.

      W tej sytuacji najlepiej zadzwonić do serwisu.

      • #54570
        Adrian Belka
        Uczestnik

        Też tak myślę że te czujnik od płomienia się myli. Jak się dowiem czegoś to napisze.

    • #54682
      serwis1
      Uczestnik

      Sprawdź jaką ilość tlenu wskazuje sonda Lambda po przejściu kotła z Rozpalania do Pracy. W przypadku, gdy sonda wskaże tlen poniżej 6% to paliwo jest odcinane (wyłączony podajnik) do czasu aż tlen nie wzrośnie. Przyczyną takiego zjawiska może być brak powietrza do spalania, problem z ciągiem kominowym lub awaria sondy.

Oglądasz 2 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.