Witam
W kwestii jakości miału jednym tematem jest jego kaloryczność, a drugim ilość zanieczyszczeń. Kaloryczność paliwa ma wpływ na ilość energii otrzymanej z jego spalenia – przy mniej kalorycznym paliwie kocioł może dłużej się nagrzewać lub mieć problem z osiągnięciem zadanej temperatury.
Niespalone paliwo może pozostawać w przypadku , gdy jest bardzo zanieczyszczone niepalnymi cząstkami oraz gdy nieodpowiednio wyregulujemy proces spalania.
Duże znaczenie podczas spalania ma ilość powietrza dostarczona do paleniska. Zbyt duże obroty dmuchawy (lub długo otwarte dolne drzwi) podczas rozpalania mogą spowodować odgazowanie dużej ilości paliwa, która w późniejszym etapie nie będzie w stanie się spalać z płomieniem. Takie odgazowane paliwo zalega w palenisku nie dając dużej energii. Kocioł po pewnym czasie traci temperaturę i automatyka przechodzi w stan STOP. W palenisku pozostaje
odgazowany, żarzący się lekko miał.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik