Ekogroszek – parametry, zalety wykorzystania

Heiztechnik

Ekogroszkiem potocznie nazywa się węgiel o określonej wielkości ziaren, wyselekcjonowany pod względem parametrów fizykochemicznych, co sprawia, że jest on wysokokaloryczny oraz mało – zanieczyszczony.

Ekogroszek doskonale sprawdzi się w kotłach wyposażonych w zasobnik paliwa wykorzystywanych między innymi w domach jednorodzinnych. Najlepszy ekogroszek posiada wartość opałową na poziomie nawet 30 MJ/kg, co sprawia, że w porównaniu ze średniej klasy pelletem można go zużyć niemal dwukrotnie mniej.

Co to jest ekogroszek?

Ekogroszek stanowi paliwo stałe, które produkowane jest z węgla kamiennego lub brunatnego. Stworzony został z myślą o spalaniu w małych porcjach w niskoemisyjnych kotłach, w których wykorzystuje się automatyczne podajniki. Kotły, w których używa się ekogroszku wyposażone są w palenisko retortowe. Do produkcji tego paliwa wybiera się węgiel o niskiej zawartości substancji niepalnych oraz siarki, głównie klasy 31 lub 32. Wpływa to na późniejsze spalanie, dzięki czemu powstaje dużo ciepła, a do atmosfery wydziela się stosunkowo niewiele substancji szkodliwych, zaś ilość powstałego popiołu jest niezbyt duża. Węgiel przeznaczony na ekogroszek charakteryzuje się niską spiekalnością, co sprawia, że podczas spalania nie tworzą się tak zwane spieki koksowe – prowadzi to do ograniczenia strat niedopału i jednocześnie poprawia sprawność spalania. W handlu można spotkać ekogroszek workowany lub sprzedawany luzem.

Parametry ekogroszku

Do typowych parametrów ekogroszku należą:

  • wielkość ziaren 5-25 mm – umożliwia łatwy transport paliwa za pomocą podajników ślimakowych. Ze względu na mały rozmiar bryłek nie powoduje on blokowania urządzenia.
  • wysoka wartość opałowa od 20 do 30 MJ/kg – sprawia, że w każdym kilogramie węgla zawarta jest większa ilość energii niż ma to miejsce np. w przypadku pelletu, drewna.
  • niska zawartość siarki – poniżej 0,5%. Jej mała zawartość korzystnie wpływa na zmniejszenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Ponadto jej niewielka ilość ma pozytywny wpływ na ograniczenie powstawania żrącego kwasu siarkowego, który może wytworzyć się na skutek kondensacji spalin schłodzonych w kominie.
  • niska zawartość popiołu – maksymalnie powstaje do 10% masy początkowej opału. Najczęściej wartość ta nie przekracza 7%, a w najwyższych klasach 4%.
  • wilgotność nie większa niż 10% – ma to wpływ na zwiększenie sprawności spalania, poprzez zmniejszenie strat na odparowanie wody.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekogroszku?

Przy zakupie ekogroszku znaczenie ma kilka ważnych parametrów, które w szerszym kontekście mogą pomóc efektywniej oraz bardziej ekologicznie spalać paliwo. Wśród nich można wyróżnić:

  • spiekalność – powinna charakteryzować się jak najniższą wartością. Parametr ten wyraża się liczbą Rogi. Producenci wysokokalorycznych ekogroszków dbają o to, by spiekalność nie była wyższa niż 20 Rogi;
  • wartość opałowa – wyróżnia się tutaj paliwa o bardzo różnej wartości opałowej od 24 MJ/kg i mniejszej, do wartości wyższej niż 28 MJ/kg co stanowi już jedną z najwyższych wartości dostępnych na rynku. Niektórzy sprzedawcy zamiast wartości opałowej przedstawiają ciepło spalania, które jest zawsze wyższą wartością. Najlepszym kryterium wyboru nie zawsze jest wartość opałowa, ale cena jednostkowa za GJ. Należy pamiętać o tym, że wybór bardziej ekonomicznego węgla o niższej wartości opałowej wiąże się z koniecznością częstszego dosypywania węgla oraz większą ilością powstającego popiołu;
  • zawartość popiołu – wartość ta jest ważna ze względu na czas i koszt obsługi oraz serwisowania kotła, jak również emisję pyłów do atmosfery. Im niższa zawartość popiołu w węglu tym większa wygoda obsługi, czystsze powietrze oraz niższe koszty serwisowe;
  • zawartość siarki – przyjmuje się wartość graniczną na poziomie 0,6%, natomiast dobry ekogroszek powinien posiadać jej zwykle od 0,3-0,6%. Kupując ekogroszek warto wybierać ten, który charakteryzuje się najniższą jej wartością;
  • zawartość wilgoci – jej duża ilość negatywnie wpływa na kaloryczność paliwa, znacząco ją obniżając. W kontakcie z siarką prowadzi do korozji elementów kotła, z którymi ma bezpośredni kontakt;
  • uziarnienie ekogroszku – typowe uziarnienie to 5-25 mm, jednak niektórzy producenci wykorzystują też inne sita o wielkości 6-25 mm lub 8-25 mm. Wybierając ekogroszek należy zwrócić uwagę na to, by nie występowało w nim podziarno, czyli frakcja zawierająca się w przedziale od 0-5 mm.

Zalety wykorzystania ekogroszku

Do zalet wykorzystania ekogroszku należą między innymi:

  • jego ekologiczność i bezpieczeństwo użytkowania – podczas spalania ekogroszku powstaje mniej dymu, natomiast emisja tlenku węgla, węglowodorów aromatycznych, a także dioksyn furanów jest obniżona w stosunku do tradycyjnego węgla;
  • ograniczenie nadmiernego osadzania się pyłów w kominie;
  • ochronę kotła przed nadmierną sadzą;
  • niską zawartość siarki, zapobiegającą zanieczyszczeniu środowiska naturalnego;
  • możliwość zakupu w poręcznych workach pakowanych po 25, 50 lub 100 kg powoduje, że ekogroszek jest doskonałym rozwiązaniem w domach, gdzie kotłownia nie jest zbyt duża.