Utworzone odpowiedzi

Oglądasz 15 wpisów - 16 z 30 (wszystkich: 34)
  • Autor
    Wpisy
  • W odpowiedzi na: Red Eko 25 stała retorta #76466

    https://heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=63&lang=pl

    Wybierz rodzaj sterownika i dmuchawy i będziesz miał parametry wyjściowe i popalisz tak kilka dni i zaobserwujesz co się dzieje. Następnie opiszesz co się dzieje i serwis postara Ci się pomóc.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78072

    Tylko nie wiem czy zauważyliście że wcześniej pisałem w tym temacie że na tych nastawach w tym roku piec nie dał rady się rozgrzać do temp 60 stopni ale teraz jak piec jest już rozgrzany wyczyściłem go całego i zasypałem workiem niby polskiego groszku i coś mnie ruszyło żeby zajrzeć do komina do drzwiczek dolnych i było tak zatkane że od razu wypadło kupę popiołu więc i to wyczyściłem i teraz czuć że tymi drzwiczkami ciągnie powietrze jak rękę się przykłada do tego. Piec chodzi trochę lepiej bo wchodzi w stan podtrzymania. Ale według tego co zaobserwowałem wczoraj to czas oczekiwania w podtrzymaniu zmieniłem na 5 minut ( stara instalacja dużo wody i po 10 min czasu podtrzymania piec już przechodzi w tryb pracy i widać jak by na górze żar robił się czarny jak by przygasał) dodatkowo wczoraj krotność podawania zmieniłem na 1 i czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu na 20s i wyglądało na retordzie jak by było mniej tych spieklin może tu tkwi problem tych kalafiorów. Puki co mam nastawy zaproponowane przez was jedynie mam zmieniony czas oczekiwania w podtrzymaniu na 5 minut

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78074

    Piec chodzi około tygodnia po czym go wygaszam bo jest już pełny popielnik i piec cały zawalony w środku czarnym czymś. Wtedy czyszczę ścianki i odkręcam tą śrubkę pod spodem i wywalam wszystko z tej dziury.
    W obecnej chwili piec chodzi:
    czas pauzy 5×10
    czas pracy 13s
    dmuchawa 5

    i dalej nie jest to w pełni dopalone są kalafiory.
    Rura z pieca do komina jest dość mocno gorąca.

    Zauważyłem że piec od spadku z 60 stopni do ponownego wzrostu do 60 stopni pracuje 9 minut po czym w podtrzymaniu jest 10 minut. Zmieniłem teraz czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu na 20 sekund moc dmuchawy w podtrzymaniu na 5 oraz czas oczekiwania na 5 min i krotność podawania 1. Wydaje mi się że poprawi to spalanie w podtrzymaniu bo moja instalacja ma strasznie dużo wody w sobie a po za tym dom jest wysoki a komin bardzo duży w środku. Facet co go obrabiał klinkierem powiedział że dawno takiego komina nie widział na spokojnie można wiadro całe wpuścić w niego.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78076

    Panowie mogli byście zamieścić jakiś filmik instruktarzowy jak powinien wyglądać płomień w piecu z obrotową retordą.
    Ja już kompletnie głupieje w tym sezonie ze spalaniem nie dość że jest większe to jeszcze prawie same grudy. Po spaleniu całego pojemnika groszku wywaliłem jeden worek popiołu a w tamtym roku zaledwie było to wiaderko. Próbuje 3 różnych groszków i nic to nie zmienia ciągle mam kalafiory. Po rozkruszeniu ich są szare później białe a w środku małe czarne kawałeczki.

    Na dzień dzisiejszy mam ustawione tak :
    Czas podawania 6x10s
    Czas pracy podajnika 13s
    Dmuchawa pracuje dziś od 2 do teraz na 4 i dalej poprawy nie ma.
    Proszę o podanie też reszty parametrów jak ustawić bo może pozostałe są złe. O dziwo w tamtym roku na ścianakach pieca miałem szary pył w tym roku jest mało szarego pyłu a więcej czarnego dodatkowo jak skrobnę te coś na ściankach to czarne jak węgiel jest może to sadza ??
    Piec to Red EKO 25
    Dmuchawa WBS 6 ( u was wszystkie dmuchawy jakie podajecie w instrukcjach to WPA) otwarta maksymalnie
    Sterownik manuet
    Piec ustawiony na 60 stopni ale na zaworze trójdrożnym jest przykręcone do 42-45 stopni. Dom dość duży bo powierzchnia 200 metrów instalacja stara rurami 3/4 cala.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78078

    Chyba się nie doczekam tego sprawdzenia i odp. Poniżej zdjęcie jak to u mnie wygląda.

    Proszę o jakieś info żeby znowu ruszt się nie powyginał przy paleniu drewnem.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78080

    To w takim razie zapraszam do mnie żeby ułożyć tak ruszt 🙂

    Brzuszki opierają się o palenisko groszku i nie jestem w stanie ich ułożyć a mam nowe żeberka

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78082

    Panowie jak powinno się ułożyć ruszt awaryjny w piecu żeby znowu nic mu się nie stało?? Jak kładę tymi wybrzuszeniami do dołu to nie mogę pełnego rusztu ułożyć bo przeszkadza mi palenisko groszku. Natomiast jak układam tymi wybrzuszeniami do góry to resztki drzewa wpadają w nie na dole i przez to się dobrze drzewo nie do pala bo się przepływ powietrza zmniejsza dodatkowo jak w tamtym roku miałem tak ułożone to większe robiły się te wybrzuszenia. Dodatkowo nie wiadomo po co na końcach tych miejsc co kładzie się ruszt są takie jakby zgrubienia przez co nie się pełnego rusztu ułożyć.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78084

    Trochę popiołu trochę grudek ale na workach od groszku jest na jednym spiekalność 4 a na drugim 2. dziś na noc dmuchawa była ustawiona na 0 i też są takie spieczone grudy popiołu ale w rękach da się je rozkruszyć.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78086

    Panowie kolejny rok palenia w piecu na eko i kolejne problemy. Mam dwa rodzaje węgla jeden 23MJ a drugi 25MJ i na żadnym węglu piec nie chce dojść do 60 stopni.

    Czas pauzy 5×10
    czas pracy 10s
    dmuchawa 2 ( przesłona całkowicie otwarta)
    dmuchawa to wbs6a

    Wczoraj wsypałem do pieca na próbę 50kg ekogroszku 25MJ i po 24H zostało go może 2-3kg co mnie bardzo zdziwiło bo mrozów nie ma a tyle spala piec.

    W odpowiedzi na: Red Eco 25 #76965

    Pierwsze deformacje rusztu były podczas palenia na nim drewnem i węglem. Ruszt wtedy nie skręcał się tylko wyginał robił się taki jak by banan. Później jak były większe mrozy paliłem zarówno groszkiem jak i na ruszcie drewnem i węglem i po pewnej nocy po prostu groszek wszedł między ruszt i go poskręcał w taką S.

    Dziwne dla mnie jest że jakiś element pieca nie jest na gwarancji.

    „ruszt żeliwny sztabkowy do kotłów 15 – 45 kW dopłata 150,00 zł netto” czyli około 184 zł brutto co daje lekko ponad 12 zł za żeberko a nie 30 zł

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78088

    Dziś czyściłem piecyk i wybierałem popiół. Teraz zasypałem cały piec i zobaczymy ile będzie się to paliło i ile wyjdzie popiołu. Weszło 5 worków. Ale zdziwiło mnie że jak wybierałem popiół to zamiast pyłku było więcej takich grudek jak na zdjęciach. Widać tam takie brązowe grudki które z bliska wyglądają jak by się coś stopiło są strasznie twarde a po rozkruszeniu w środku są trochę czarne natomiast białe kawałki są tylko z zewnątrz białe wystarczy trochę mocniej go nacisnąć i w środku jest cały czarny jak węgiel by się nie spalał a tylko opalał.

    piec teraz ma :
    5×10 czas pauzy
    czas pracy 10
    dmuchawa 1
    reszta też standard. Piec nie jest zamontowany u mnie w piwnicy tylko można powiedzieć że na parteże tzn może około 20-30 cm niżej

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78090

    Myślałem właśnie nad tym żeby zamontować na wiosnę termostaty na grzejnikach ale trochę mnie hydraulik zaniepokoił tym że jak pozakładam termostaty i akurat będą w pozycji zamkniętej bo pomieszczenia się nagrzeją to wtedy może mi wygonić wodę przez naczynko bo u mnie jest układ otwarty.

    Jeżeli natomiast chodzi o ocieplenie itd to wszystko opisałem w pierwszym poście tego tematu.

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78093

    Węgla mam dwa rodzaje ale i tak na każdym mam jakieś spieki ten co widać na zdjęciu kosztował 920zł tona i podobno jest dobry. Sporo osób z mojej wioski go brało i twierdzą że jest bardzo dobry i im się spala na sam pyłek.
    Jeśli chodzi o ten hak to jak to jest mocowane ?? Ten wygięty hak co jest to jest wkręcany czy jakoś inaczej mocowany w górze.
    Układ mam otwarty ale dokładnie jak to jest podłączone to nie wiem wiem tylko że zasilanie z pieca idzie na górę i tam podłogą się rozchodzi po całej górze i jakoś na dół a naczynko jest w garderobie pod samym sufitem zamocowane. Jak widać po zdjęciu zaraz na wyjściu z pieca jest pompa a przed nią zawór mieszający który jest przykręcony w tej chwili że jak jest na piecu 65 stopni to na termometrze nad pompką jest 50 stopni przez co trochę zmniejszyło mi się spalanie że cały zbiornik myślę będzie starczył na 2,5 do 3 dni.

    Myślałem sobie tak dziś że może trzeba by było zwiększyć trochę czas pracy ślimaka lub temp na piecu na jakieś 70 stopni wtedy przykręcony zawór trój drożny by puszczał 55 stopni na dom a resztę do powrotu.

    Już sam teraz jestem w kropce bo jak całkowicie otworzyłem zawór trójdrożny i przy ustawieniach :
    obr dmuchawy 1
    czas pracy 10s
    czas pauzy 4x10s
    spalanie miałem przez noc 50kg co mnie bardzo zaniepokoiło. Dziwi mnie jak niektórzy mówią że spalanie mają 25-30kg na dobę

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78095

    Dodam zdjęcia jak wygląda u mnie instalacja pieca:

    Jak widać zawór trójdrożny jest u mnie ale nie skierowuje wody do CWU (bo go nie ma) tylko jest podłączony do powrotu wody do pieca.

    Palenisko:

    Popiół:

    W odpowiedzi na: Red Eko 25 #78096

    Jaka temp jest na powrocie to nie wiem bo w mojej starej instalacji nie ma tam termometru. Jedyne co wiem to że na piecu jest 60 stopni a za pompką 58 stopni.

    Nastawy podawałem wcześniej ale najważniejsze :
    czas pracy 10s
    czas pauzy 4x10s
    obr dmuchawy 1

    Temp w pomieszczeniach jest różna na początku wątku pisałem jak wygląda instalacja u mnie w domu ale średnia temp w pomieszczeniach jest około 20-22 stopnie.

    Jedno mnie dziwi teraz przy tym paleniu, mianowicie piec nie przechodzi w tryb podtrzymania a jak przejdzie to max na 2 minuty po czym znowu sie zalacza i temp spada o jakies 3-4 stopnie i znowu dobija do zadanej na max 2 minuty i tak w kolo. Moze przez to ze nie jest on dluzej w podtrzymaniu jak kiedys to spala tak duze ilosci groszku

Oglądasz 15 wpisów - 16 z 30 (wszystkich: 34)