Dlaczego w piecu robi się smoła?
![dlaczego w piecu robi się smoła](https://heiztechnik.pl/wp-content/uploads/2021/03/Zrzut-ekranu-2021-03-29-o-11.54.46-870x365.png)
W wyniku nieprzestrzegania podstawowych zasad podczas spalania węgla, drewna lub jednocześnie tych paliw, w piecach powstaje sadza oraz smoła a poprzez komin wydzielany jest szkodliwy dym. Przeanalizujmy sposób spalania paliw w piecu i odpowiedzmy na zadane pytanie – dlaczego w piecu robi się smoła, dlaczego komin dymi i występuje mocno zasmolony piec? Sposób spalania paliw stałych wynika z podstawowych praw chemii, których nie przestrzegamy, nie stosujemy i dlatego podczas spalania emitujemy dym oraz zatruwamy otaczające nas środowisko. Najwięcej dymu i smoły produkujemy podczas niewłaściwego użytkowania kotłów tradycyjnych oraz kotłów tzw. „górnego spalania”. Przeanalizujmy sposób spalania paliwa w tych kotłach. Do kotła wkładamy paliwo np. węgiel lub suche drewno, zapalamy górną warstwę paliwa, w krótkim czasie następuje rozgrzanie paliwa i jego zapłon, wywołujemy zjawisko nazywane powszechnie „paleniem”. Z rozpalonego – rozgrzanego paliwa produkujemy gaz palny: węglowodory, wodór, tlenek węgla, metan i inne związki. Wytworzone gazy ulegną szybkiemu spaleniu jeżeli jest odpowiednia temperatura oraz powietrze – czyli niezbędny dla procesu spalania tlen. W takim procesie spalania nie wytworzymy sadzy i smoły, i piec nie jest zasmolony.
Nieprzestrzeganie podstawowych zasad użytkowania kotłów górnego spalania skutkuje produkcją dymu i przyczynia się do zatruwania naszego środowiska. Kotły górnego spalania są kotłami cyklicznymi i użytkować je trzeba według określonych zasad:
– kocioł należy załadować odpowiednią dawką paliwa
– na górnej warstwie paliwa układamy materiał do rozpalenia i dokonujemy rozpalenia paliwa
– włączamy kocioł do pracy, kocioł pracuje przez wiele godzin – do czasu wypalenia załadowanego paliwa (zabronione jest dokładanie paliwa)
– po wypaleniu paliwa kocioł kończy pracę – ulega wygaszeniu (cykl pracy został zakończony)
– gdy zachodzi potrzeba, cykl palenia należy powtórzyć (usunąć popiół, załadować komorę nowym paliwem i powtórnie rozpalić)
![dlaczego w piecu robi się smoła](https://heiztechnik.pl/wp-content/uploads/2021/03/Zrzut-ekranu-2021-03-29-o-11.54.46-400x252.png)
Pracą kotła steruje automatyka lub miarkownik ciągu. Temperatura pracy kotła nie może być niższa od 650C. Poprawna budowa kotła, dobrze dobrane parametry spalania oraz prawidłowe użytkowanie zapewniają właściwą pracę – piec nie dymi i nie jest zasmolony.
Kotły górnego spalania, posiadają dużą komorę zasypową, która pełni jednocześnie funkcję komory spalania. Komorę należy odpowiednio napowietrzyć, w jej dolną część (pod ruszt) należy doprowadzić powietrze pierwotne – niezbędne dla procesu gazyfikacji paliwa, w górną część powietrze wtórne – niezbędne do spalenia wytworzonych gazów.
Gdy naruszymy zasadę pracy pieca górnego spalania, który jest kotłem cyklicznym i w sposób tradycyjny zasypiemy palący się zład nową porcją węgla, kocioł przestanie czysto spalać. Podgrzewany, wrzucony węgiel zaczyna dymić, wytwarzana para wodna z nowego paliwa uniemożliwia spalenie wytwarzanych gazów, jednocześnie obniżona zostaje temperatura palącego się wsadu. Przez długi czas kocioł dymi. Osiągnięcie w komorze spalania temperatury zapłonu, powoduje wybuchowe zapalenie gazu, gdy jest dostateczna ilość powietrza, kocioł rozpoczyna spalanie wytwarzanych gazów bez dymienia, ale z niekontrolowaną mocą. W kotłach tradycyjnych dymienie i zanieczyszczanie środowiska wygląda podobnie. Na ruszcie rozpalamy tradycyjnie drewno, po rozpaleniu na palący się wsad wrzucamy na górę dużą dawkę paliwa – rozpoczyna się rozgrzewanie paliwa, następuje powolna gazyfikacja oraz suszenie. Wydzielana para wodna oraz niska temperatura uniemożliwiają spalanie. W wyniku nieprawidłowego spalania zanieczyszczamy środowisko, piece i kominy ulegają zabrudzeniu wytworzoną sadzą i smołą, która jest trudna do usunięcia.
Właściwe spalanie w piecu możliwe jest przy przestrzeganiu podstawowych zasad użytkowania pieców:
– użytkownik powinien przestrzegać zaleceń producenta pieca
– piec musi być odpowiednio dobrany pod względem mocy, nie może być znacząco przewymiarowany
– temperatura pracy kotła nie może być niższa niż 650C
– na sterowniku należy w sposób właściwy ustalić parametry spalania (pracę wentylatora)
– paliwo musi być odpowiedniej jakości z zachowaniem parametru wilgotności
– spalać należ tylko paliwa określone przez producenta
– instalacja grzewcza musi być poprawnie wykonana, powinna być wyposażona w zawór mieszający, przy pomocy którego regulujemy temperaturę wody grzewczej
– w pomieszczeniu gdzie zamontowany jest kocioł musi być wentylacja nawiewna i wywiewna
– kocioł musi być podłączony do komina, który spełnia jego parametry pracy
– do palącego się kotła (tradycyjnego lub górnego spalania), na palący się żar, nie należy wrzucać kolejnych porcji paliwa.
Zabrudzenie, zasmolenie kotła następuje z winy użytkownika, nieprzestrzegania podstawowych zasad użytkowania pieca.
Jak wyczyścić zasmolony piec ze smoły, czym wyczyścić piec ze smoły?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna – nie produkować sadzy i smoły, a piec będzie czysty. Każdy użytkownik powinien ustalić, dlaczego z jego komina emitowany jest dym, dlaczego przez swoje zachowanie zanieczyszcza środowisko i zużywa zdecydowanie więcej paliwa. Czarny dym to niespalone cząstki „lotnego węgla”.