Utworzone odpowiedzi
-
AutorWpisy
-
Marcin
Uczestnika masz jakiś sposób na ustawienie sugerowanej przez Serwis wartości 6-8 jaką podali, bo ja za bardzo nie wiem.
Powiedz mi jeszcze, czy ta przepustnica dmuchawy ma regulację tylko 0-1, tzn, jest albo zamknięta, albo otwarta, czy też można ją tak wyregulować żeby jednak to powietrze jakieś w podtrzymaniu dochodziło.?Rozmawiałem z HT, odradzają, rozmawiają z Pancerpolem, mówią, że w wielu kotłach z ich podajnikami są takowe założone w standardzie na dmuchawie właśnie po to, żeby się ludzie nie męczyli z ustawieniami jak ja i nie ma żadnych problemów.
Dwie firmy, różne stanowiska. Bardzo ciekawa sprawa
Marcin
UczestnikHej Kridor, czy Twój regulator ma w ogóle możliwość ustawienia wartości poniżej 10?
Marcin
Uczestnikczy rozumiem, że ta szczelina tam powinna być i nie ma wpływu na pracę palnika?
Marcin
UczestnikWitam, mam już RCK, do tego jeszcze założyć taką nasadę kominową?
Marcin
Uczestnikczy Wasze piece też mają taką szczelinę, jaka jest pokazana na zdjęciu kilka postów wyżej?
Marcin
UczestnikWitam Panowie, dzięki za cenne uwagi.
Mam pytanie do Was i do HT.
Jest płomień w podtrzymaniu, po otwarciu drzwiczek popielnika, płomień gaśnie po 2-3 minutach,
to samo powoduje zasłonięcie dmuchawy.Co to oznacza?
Marcin
Uczestnikrdzy? nie słyszałem o tym nigdzie
Marcin
Uczestnikjeszcze filmik, przepraszam za jakość, ale podczas pracy widać tą szczeliną pracę palnika
Marcin
UczestnikWitam, wg upodobań, sterownik dopuszcza ustawienia 40 do 70 stopni. Zalecają 50 do 55, bo wówczas zabija nieco bakterie w bojlerze, dodatkowo warto raz na jakiś czas podgrzać do 70 w celu dezynfekcji zasobnika.
Marcin
Uczestnika co do samego kalibrowania to jest taka opcja, w moim sterowniku występuję ona chyba w menu SERWIS, ale to już pytanie do Serwisu, czy trzeba coś tam grzebać?
Marcin
UczestnikWitam, mam tak samo, tzn. bojler BIAWARU i wydaje mi się, że to on przekłamuje. U mnie latem pokazuje ok, tzn. jak grzeje tylko ciepłą wodę, natomiast zimą jego wskaźnik pokazuje znacznie mniejszą temperaturę. Pytałem hydraulika, powiedział, że niestety w tych bojlerach tak jest. Myślę, że wynika to zarówno z budowy samego zasobnika, jak i umiejscowienia czujnika.
Marcin
UczestnikWitam, dziękuję za odpowiedź, pół soboty spędziłem przy kotle i chyba jestem coraz bliżej rozwiązania.
Do rzeczy
założony RCK, ustawiony na 10 MPA, piec podbija temperaturę po przejściu w stan nadzoru do ok 10, 12 stopni. Aby nie wzbudzać dodatkowo płomienia zmniejszyłem krotność na 1, a czas oczekiwania na 10, ale i tak bardzo ciężko jest wysterować kopczyk w podtrzymaniu. Takie spalanie jest chyba bardzo nieekonomiczne?
Przy pracy w nadzorze wciąż jest płomień, w ogóle nie pojawia się sam żar. Pomagają dwie opcje
1. Otwarcie drzwiczek od popielnika powoduje, że płomień znika w ciągu kilku minut. Po zamknięciu pojawia się ponownie prawie natychmiast.
2. Zamykany drzwiczki popielnika, całkowicie zasłaniamy dmuchawę, płomień znika. Odsłaniamy dmuchawę, płomień się pojawia.
Czy jest opcja, że piec zaciąga powietrze tą szczeliną, która jest na zdjęciu? Jest to szczelina w której widać podczas pracy płomień, ogólnie całe wnętrze komory spalania, czy ona tam jest fabrycznie? Znajduje się w miejscu łączenia palnika z kotłem.Proszę bardzo, ale Serwis odpowiedział konkretnie na pytania
1. Czy może zasysać powietrze tą szczeliną? Po przystawieniu ognia widać, że zasysa
2. Czy pomimo założonego RCK jednak zasadnym nie byłoby założenia regulatora na dmuchawę?Marcin
UczestnikWitam,
proszę o informację, czy jest inny zalecany przez Państwa sposób na ograniczenie ciągu za wyjątkiem RCK?
Marcin
UczestnikHej Kridor, masz rację, czekamy na odpowiedź.
DO HT!!! :
Zastanawia mnie ten płomień w podtrzymaniu, który trzyma się przez całe 40 minut w stanie podtrzymania.
Niestety ciągu już nie zmniejszę za pomocą RCK, bo mam ustawioną najniższą wartość, stąd moje pytanie o dodatkową przepustnicę przy dmuchawie, bo nie wiem, jak za bardzo zapanować nad tym płomieniem?Czy zmniejszyć czas oczekiwania do 2-3, a krotność na 1?
Może to przydławi ten płomień? Testowałem kilka węgli, każdy palił się tak samo długo w podtrzymaniu.
Jakieś sugestie?Którędy jeszcze może zaciągać powietrze, a chyba musi, skoro piec bez problemu pracuje przy całkowicie zamkniętej szmatą dmuchawie?[/b]Sorry, że post zdublowany, ale pytania są chyba dość jasno sprecyzowane i bardzo jesteśmy z kolegą ciekawi odpowiedzi.
Marcin
UczestnikWitam, może jakaś chemia?
np.:
http://www.hansaflame.pl/index.php?page=effektivnye-udaliteli-sazhipewnie znajdziesz coś u siebie na miejscu.
Wydaje mi się, że pakowane drewna do pełna też nie jest dobrym pomysłem.
polecam poczytać:
-
AutorWpisy